Suriname kampt met een aanzienlijke stijging van de schuldenlast, die volgens econoom Winston Ramautarsing inmiddels SRD 116 miljard bedraagt. Dat stelt hij in een gesprek met Suriname suriname en D-TV Express, waarbij hij benadrukt dat de berekeningen van het Bureau voor de Staatsschuld, die uitkomen op SRD 106 miljard, zijn gebaseerd op een oude wisselkoers van SRD 31 per Amerikaanse dollar. Met de huidige koers loopt de schuld op tot SRD 116 miljard.
Ramautarsing legt uit dat de schuldenproblematiek begon onder de vorige regering, maar volgens hem hebben de huidige beleidsmakers deze situatie verergerd. “Wat deze regering heeft overgenomen, was al een onbetaalbare schuld. Maar wat deze regering ervan gemaakt heeft, is nóg onbetaalbaarder,” aldus de econoom.
Met de verwachtingen rond inkomsten uit olie en gas benadrukt Ramautarsing dat Suriname nog zeker drie zware jaren tegemoet gaat. “Het geld uit olie en gas laat op zich wachten. In deze vier jaar heeft de regering schulden vooruitgeschoven. Alles wordt doorgeschoven tot na de verkiezingen,” merkt hij op.
Vooral de schuldenaflossing in 2025, 2026 en 2027 zal volgens hem een onmogelijke taak zijn. “Meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar moet worden terugbetaald. Waar gaan we dat geld vandaan halen? Dat is mission impossible.”
Ramautarsing uit kritische woorden over het huidige overheidsbeleid. Ondanks optimistische berichten van beleidsmakers benadrukt hij dat de economie verre van hersteld is.
“We hebben het probleem slechts vooruitgeschoven,” stelt hij resoluut. Volgens hem blijven de burgers de gevolgen hiervan voelen in de vorm van stijgende lasten en een verslechterende economische situatie.
Met de uitdagingen van toenemende schulden, beperkte inkomsten en zware aflossingsverplichtingen lijkt Suriname zich op te maken voor economisch zware jaren.
- LVV zet Farmer Field School in markoesa op bij familie Soek…..
- Bryan Renten aangesteld als CEO van Fernandes Group..
- President Santokhi verricht opening nieuwe waterinstallatie…..
- SBF: Aandacht richten op meer sectoren economie..
- Presidentiële werkgroep bespreekt dringende actiepunten met…..
- Korpschef oriënteert zich persoonlijk op afdeling Verkeer..
- Mutatie schoolleiders nodig om niveau zwakkere scholen omho…..
- Nederland stopt vijf miljoen euro in Productie Krediet Fond…..
- Aantal HMPV-gevallen in India stijgt naar vijf..
- Leerkrachten binnenland terug naar hun standplaats..
- Reactie op VES artikel over crisis gezondheidszorg..
- Bewoners Lust & Rust verrast door 100% verhoging SWM-re…..
- Korpschef oriënteert bij afdeling Verkeer..
- Geldnood SVB dreigend gevaar voor Natio..
- Gajadien: ‘VHP enige partij die ontwikkeling kan brengen…..
- Reyme: ‘Eén politieke partij zal Suriname niet kunnen verhe…..
- Politiebond verontwaardigd over optreden korpschef..
- Verzoek vrijlating Kromosoeto opnieuw afgewezen..
- CLAD-onderzoek nog niet afgerond..
- Korpschef belooft aanpak dienstverlening afdeling Verkeer..
- NPS gelooft in mega-snelle transformatie van Surinaamse eco…..