Suriname wil Manorma Soeknandan als secretaris-generaal Caricom

01/04/2021 02:02 – Van onze redactie

Manorma Soeknandan is formeel door Suriname voorgedragen voor de functie van secretaris-generaal. : Caricom.org  
PARAMARIBO – De regering heeft de kandidatuur van Manorma Soeknandan bekendgemaakt voor de positie van secretaris-generaal bij de Caricom. Dat schrijft de Communicatiedienst Suriname (CDS) in een persbericht. Soeknandan fungeert al sinds februari 2014 als plaatsvervangend secretaris-generaal op het Caricom-secretariaat in Georgetown, Guyana en is zeer vertrouwd met de lidlanden en de uitdagingen van de regio.
Met de benoeming gaat een hartenwens van verschillende organisaties die pleiten voor gendergelijkheid in vervulling. Onder meer Women’s Rights Centre, Institute for Women Gender and Development Studies, Nationale Vrouwenbeweging en stichting Ilse Henar Hewitt Juridische Bijstand voor Vrouwen richtten op 24 maart een open brief aan president Chandrikapersad Santokhi, waarin ze bepleitten dat Soeknandan als kandidaat werd voorgedragen voor de functie en dat de regering binnen de Caricom actief de diplomatieke lobby ter hand nam dat zij ook wordt gekozen. De briefschrijvers beklemtoonden dat er genderongelijkheid en een scheve seksratio heerst in posities van beleid en besluitvorming. Met de kandidatuur lijkt de regering die kloof enigszins te willen verkleinen.
In het CDS-persbericht staat dat Suriname de voordracht heeft gedaan tegen de achtergrond van het belang dat het land hecht aan het regionaal integratieproces, dat een goede basis biedt voor het realiseren van nationale en regionale ontwikkelingsdoelen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), die de brief namens de regering heeft verzonden naar de voorzitter van de Gemeenschapsraad (Community Council) van de Caricom, memoreert dat Suriname eveneens enorme waarde hecht aan de participatie van Surinamers in regionale en internationale organisaties.
De ‘Community Council’, die bestaat uit onder meer ministers van Buitenlandse Zaken, zal medio april 2021 bijeenkomen om de procedure voor de selectie van de uiteindelijke secretaris-generaal vast te stellen. Hierna zal een advies worden uitgebracht aan de staatshoofdenconferentie van de Caribische Gemeenschap, die het finale besluit zal nemen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname