PARAMARIBO — Suriname heeft een belangrijke stap gezet om de groeiende gezondheidsuitdagingen als gevolg van klimaatverandering aan te pakken. In dat kader kwamen vertegenwoordigers van verschillende sectoren bijeen voor een consultatie onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid en met technische ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho). Vertegenwoordigd waren landbouw, financiën, milieu, inheemse en tribale groepen, ziekenhuizen, eerstelijnsgezondheidszorg en volksgezondheidsinstellingen.
Het streven is om een routekaart te maken voor het beoordelen van en aanpassen aan de effecten van klimaatverandering op de gezondheid in het land. De deelnemers bespraken bestaande data en systemen om de impact van klimaatverandering aan te pakken.
“De deelnemers riepen op tot een toezegging aan adaptatieplanning vanuit de hoogste regeringskringen en minimale politieke inmenging”
Hoewel de bevolking relatief klein is, hebben het terrein dat verschillend van aard is én de uiteenlopende klimaten in het land, al geleid tot merkbare veranderingen, met gevolgen variërend van verschuivende regenvalpatronen tot verplaatsing van bevolkingsgroepen en het ontstaan van nieuwe profielen van infectieziekten. Ziekten, zoals dengue en leptospirose, hebben door deze verschuivingen veranderde patronen laten zien.
Bovendien draagt de vitale rol van het land in de wereldwijde klimaatgezondheid, met name de bijzondere bijdrage aan de absorptie van koolstofdioxide, bij aan nog meer verantwoordelijkheid. De deelnemers benadrukten de domino-effecten van klimaatverandering, waaronder verstoringen van de preventie van niet-overdraagbare ziekten, toegang tot gezondheidszorg en systemen voor het verlenen van deze zorg.
Ontwikkelen adaptatieplan
Directeur Radjesh Ori van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg benadrukte het belang van samenwerking tussen sectoren om zich voor te bereiden op de onvermijdelijke bedreigingen die klimaatverandering met zich meebrengt voor de gezondheid. Hij benadrukte dat een gezamenlijke aanpak cruciaal is voor het creëren van strategieën om de bevolking te beschermen.
Yafflo Ouattara, de vertegenwoordiger van de Paho/WHO in Suriname, wees op de cruciale aard van de situatie en omschreef klimaatverandering als “de grootste bedreiging voor de volksgezondheid van onze tijd”. Hij benadrukte de ernstige impact van de aanhoudende droogte in het binnenland van Suriname, die de levens van talloze gemeenschappen aanzienlijk heeft verstoord.
De discussies werden geleid door Karen Polson-Edwards, regionaal adviseur van Paho voor klimaatverandering en gezondheid. Tevens begeleidde ze de deelnemers bij het ontwikkelen van een nationaal adaptatieplan voor gezondheid. Dit plan brengt alle gezondheidsbepalende sectoren samen om de huidige uitdagingen te beoordelen en strategieën te bevorderen voor aanpassing aan het veranderende ecologische en biologische landschap van Suriname.
Multi sectorale aanpak
De bijeenkomst concentreerde zich op belangrijke gebieden, waaronder leiderschap en bestuur, personeel in de gezondheidszorg, informatiesystemen voor de gezondheidszorg, essentiële medische producten en technologieën, dienstverlening en financiering. De deelnemers waren het erover eens dat het aanpakken van uitdagingen in de gezondheidssector die verband houden met het klimaat een multi sectorale aanpak vereist, waarbij de sectoren energie, water, stadsplanning en gezondheid zijn betrokken.
Ze benadrukten de noodzaak van het opbouwen van technische capaciteit en een grondige beoordeling van gezondheidssystemen en -faciliteiten om ervoor te zorgen dat deze bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering, zoals stijgende temperaturen en schommelingen in de watervoorziening. Het belang van sterk leiderschap werd ook onderstreept, waarbij de deelnemers opriepen tot een toezegging aan adaptatieplanning vanuit de hoogste regeringskringen en minimale politieke inmenging.
Ondersteuning
Paho/WHO zal technische ondersteuning bieden voor kwetsbaarheids- en adaptatiebeoordelingen, die in 2025 zullen worden uitgevoerd. Deze beoordelingen zullen bijdragen aan de vormgeving van een alomvattend nationaal adaptatieplan voor gezondheid, dat is afgestemd op de unieke behoeften van het land.
Daarnaast zullen gezondheidsfaciliteiten in 2025 worden geëvalueerd om ‘Smart’-faciliteiten, die bestand zijn tegen klimaatverandering en andere schokken, te ontwikkelen. Er zullen ook klimaatbestendige waterveiligheidsplannen worden ontwikkeld en uitgevoerd en er zullen de komende jaren vroegtijdige waarschuwingssystemen voor hittegolven en door vectoren overgedragen ziekten worden opgezet. Door deze cruciale stappen te zetten om de gezondheid van de bevolking te waarborgen, positioneert Suriname zich als leider in klimaataanpassing in en buiten het Caribisch Gebied.
- Uitvaart Bouterse kan niet gepland worden zolang lijk niet …..
- Meteorologische Dienst: heiig weer donderdag..
- Politieagent verwond tijdens rechtmatig optreden..
- Korpschef en bevelhebber bespreken veiligheidshandhaving..
- Gajadien: Finaal oordeel overlaten aan de Opperrechter..
- NDP voorzitter Simons: Idealen sterven niet..
- Peru roept noodtoestand uit na olieramp..
- Korpschef en Bevelhebber voeren overleg..
- Parmessar hekelt ondermaatse voorbereiding belangrijke wett…..
- Korpschef Isaacs zet uitdagingen om in kansen..
- ‘Je kan veel verbergen, maar Bouterse niet’..
- Gaanman Velantie: Over Bouterse zal nog lang gesproken word…..
- Korpschef KPS en bevelhebber Nationaal Leger voeren overleg..
- Politie Regio West treedt op tegen verstoring openbare orde…..
- Voetbaluitslagen 26 december 2024..
- Kriti schittert in roze sari..
- Condoleanceboodschap Gaanman Bono Velantie van de Okanisi M…..
- Rafiq Ilahi leidt beoordelingscommissie ordening bouw- en c…..
- Premier Nederland over Bouterse: “Met zijn overlijden heeft…..
- Het probleem met Bitcoin..
- Brug instorting in Brazilië Eist Minstens Vier Levens..