Suriname weigert toegang aan Cubanen die via Panama reisden

Tekst Ivan Cairo

PARAMARIBO — Surinaamse autoriteiten hebben onlangs meerdere Cubanen de toegang tot het land geweigerd en hen teruggestuurd naar Panama, omdat zij niet voldeden aan de immigratie-eisen. Suriname heeft zijn controle op illegale migratieroutes naar de Verenigde Staten aangescherpt en verlangt nu dat reizigers duizend US dollars in contanten meenemen, geldige reisdocumenten bezitten en een verblijfadres kunnen overleggen.ADVERTISEMENT

Omdat de Cubanen niet konden aantonen dat zij als toerist in Suriname zouden verblijven, werden zij als mogelijke migranten beschouwd. Dit wordt tegenover de Ware Tijd bevestigd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis). “Ze voldoen niet aan de inreiscriteria, waaronder voldoende middelen van bestaan. We zijn in overleg met de Cubaanse ambassade in Paramaribo om dit goed te reguleren,” aldus de minister.

“Suriname heeft zijn toelatingseisen verscherpt door de toename van illegale migratieroutes naar de Verenigde Staten”

Teruggestuurd

Op verschillende Facebook-pagina’s, met name in groepen van Spaanstaligen in Suriname, werd het incident gedeeld. Volgens berichten werden meerdere groepen getroffen door de aangescherpte maatregelen. Ongeveer negentien passagiers van een vlucht van Cuba naar Suriname op 28 maart werden teruggestuurd naar Panama, waar ze een tussenstop hadden gemaakt.In een video die door een internetgebruiker werd gedeeld, vertelde een Cubaanse vrouw dat de autoriteiten hun toegang op 28 maart weigerden zonder verdere uitleg en hen niet eens vroegen naar hun reisdoel. Hun paspoorten werden in beslag genomen en ze werden direct teruggestuurd naar Panama.

“Het is respectloos wat ze ons aandoen. Ze deporteren ons zonder uitleg, zonder enige reden. We hebben alles in orde, onze tickets zijn gekocht, maar toch willen ze ons terugsturen zonder uitleg,” zei de vrouw zichtbaar geïrriteerd. Later werden de betrokken reizigers op een andere vlucht teruggevlogen naar Cuba.

Verscherpte toelatingseisen

In reacties op een Facebookbericht, waar het incident werd gedeeld, bevestigden meerdere leden van de Cubaanse gemeenschap het voorval. De zus van een van de getroffen reizigers gaf aan dat haar familieleden’ paspoorten werden afgenomen. “Ze kregen te horen dat ze dinsdag opnieuw naar de immigratiedienst moesten gaan. De Cubaanse consul heeft inmiddels contact met de immigratieautoriteiten,” verklaarde ze.Een andere gebruiker gaf aan dat de weigering van toegang te maken had met het feit dat de Cubanen niet konden aantonen dat zij als toeristen in Suriname zouden verblijven. De autoriteiten beschouwden hen als potentiële migranten. De autoriteiten hebben de afgelopen periode ook soortgelijke maatregelen genomen tegen reizigers die vermoedelijk op weg waren naar andere landen, zoals Brazilië. Ook op 30 maart werden Cubaanse passagiers die niet aan de inreiscriteria voldeden teruggestuurd.

Suriname heeft zijn toelatingseisen verscherpt door de toename van illegale migratieroutes naar de Verenigde Staten. Reizigers die de VS proberen binnen te komen reizen naar verluidt via Panama naar Suriname.

Strengere controle

Naast de aangescherpte eisen voor Cubaanse staatsburgers, wordt ook de controle op reisdocumenten strenger. In 2023 kondigde de regering aan dat Cubanen vanaf dat moment weer een visum nodig zouden hebben om het land binnen te komen, vanwege misbruik van het visumvrije regime. Dit besluit volgde op een toename van reizigers uit Cuba nadat Suriname in 2022 de visumplicht voor burgers van Cuba en de meeste andere landen had afgeschaft om het toerisme en buitenlandse investeringen te bevorderen.

Het merendeel van de reizigers uit Cuba gebruikte Suriname echter slechts als springplank op weg naar andere bestemmingen, wat bijdroeg aan de migratiecrisis in Midden-Amerika. Door de aangescherpte immigratiecontrole hoopt de regering illegale migratie, mensensmokkel en mensenhandel beter te kunnen aanpakken en de veiligheid van zijn eigen migratiestromen te waarborgen.