Suriname vraagt uitstel betalingen aan obligatiehouders

13/11/2020 19:14 – Van onze redactie

Minister Armand Achaibersing heeft obligatiehouders gevraagd hen tijdelijk niet te betalen. :  
PARAMARIBO – Het ministerie van Financiën en Planning heeft – in overeenstemming met de leningsvoorwaarden – houders van obligaties van 2023 en 2026 gevraagd om een zogenaamde ‘standstill’. Bij de verwachte toestemming dienen er zich voordelen aan voor het land, aldus het ministerie vrijdag in een persbericht.
Zo zal de regering ademruimte krijgen om het begrotingstekort terug te brengen wat zal zorgen voor macro-economische stabiliteit. Hierover vindt er momenteel overleg plaats met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een ander voordeel is dat het land de gelegenheid krijgt om een schuldenbeheersingsprogramma te ontwikkelen en voor te leggen aan al zijn crediteuren.
Verder zal niet hoeven te betalen betekenen dat de autoriteiten vreemde valuta kunnen behouden. Daardoor zal “de economische crisis gecreëerd door de vorige regering” kunnen worden beheerst. Die crisis is verergerd door de Covid-19 pandemie, aldus het departement. Krijgt Suriname goedkeuring van de obligatiehouders dan betekent het dat er er een uitstel zal zijn van bepaalde rente- en hoofdsombetalingen die gepland waren voor dit jaar en 2021.
Vorige maand werd door de regering al gebruikgemaakt van de uitstelperiode van dertig dagen van de rentebetaling van de obligaties van 2026. Volgens het persbericht van het ministerie maken de Surinaamse autoriteiten “aanzienlijke vooruitgang” in hun strategie rond het schuldbeheer.

  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname