Van 7 tot en met 11 juni staat Suriname volop in het teken van oceaanbescherming tijdens de World Ocean Week Suriname 2025. Het initiatief, georganiseerd door het Green Heritage Fund Suriname (GHFS), biedt een gevarieerd programma dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Door middel van educatieve, culturele en interactieve activiteiten wil de organisatie bewustzijn creëren over het belang van gezonde mariene ecosystemen.
ADVERTENTIE
De week begint op zaterdag 7 juni met een schoonmaakactie bij Leonsberg. Deze activiteit maakt deel uit van het Prevention of Marine Litter (PROMAR) project, dat zich richt op het verminderen van vervuiling in de Caribische Zee en het vergroten van kennis over de schadelijke gevolgen van plastic afval. Op zondag 8 juni, de internationale World Ocean Day, wordt een online dialoog gehouden over plasticvervuiling in de oceaan.
Hierbij delen PROMAR-experts uit de Dominicaanse Republiek, Costa Rica en Colombia hun inzichten. Diezelfde dag vindt in TBL Cinemas de vertoning plaats van Turtle Walker (2024), een documentaire over de Indiase pionier in zeeschildpaddenbescherming Satish Bhaskar.
Voorafgaand aan de film kunnen bezoekers een fototentoonstelling over de Surinaamse natuur bekijken, en na afloop is er gelegenheid om in de lobby in gesprek te gaan met zowel lokale als internationale natuurbeschermers.
Op maandag 9 juni worden deelnemers meegenomen op een educatieve boottocht over de Surinamerivier naar Braamspunt. Tijdens deze tocht leren zij meer over de in Suriname voorkomende zeeschildpadden en dolfijnen. Later op de dag verzorgt Niru Dorrian een online lezing over de zogenoemde Blue Economy, waarin duurzame economische ontwikkeling van oceaangebonden sectoren centraal staat.
De dagen daarna, dinsdag 10 en woensdag 11 juni, staan in het teken van een reeks lezingen en paneldiscussies in het Lalla Rookh Centrum (NSHI). Experts van onder andere het Amazon Conservation Team spreken over de waarde van inheemse kennis bij het beschermen van kustgebieden.
Daarnaast delen milieubeschermer José Truda Palazzo Jr., zeebioloog Tomas Willems en GHFS-oprichter Monique Pool hun expertise. Ook bioloog dr. Nataly Castelblanco-Martínez geeft een lezing over het behoud van zeekoeien en hun rol in het mariene ecosysteem.
De slotdag, woensdag 11 juni, wordt gemarkeerd door een lezing van zeezoogdierenexpert Rocío Prieto Gonzalez. Zij belicht nieuwe technologieën voor het monitoren van walvispopulaties. Als afsluiting van het programma verzorgt Monique Pool een presentatie over oceaangeletterdheid, waarmee het belang van kennisdeling en bewustwording rondom de oceaan nogmaals wordt onderstreept.
Met dit vijfdaagse programma benadrukt het Green Heritage Fund Suriname de noodzaak van gezamenlijke actie, educatie en betrokkenheid bij de bescherming van oceaanleven. World Ocean Week Suriname 2025 biedt zo niet alleen inspiratie, maar ook concrete stappen richting een duurzamere toekomst voor mens en zee.
- Verdachte in milieuverontreinigingszaak stuwmeer vrijgelate…..
- Santokhi ziet koloniale wortels in racisme, ongelijkheid en…..
- Opleiding Wiskunde AdeKUS viert 10-jarig bestaan en streeft…..
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..