Suriname verstevigt justitiële samenwerking met Curaçao

PARAMARIBO — Suriname en Curaçao zullen binnenkort een formele overeenkomst tekenen om de samenwerking op justitieel gebied verder te formaliseren. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) maakte dat donderdag bekend tijdens de debriefing van het werkbezoek van Gimena van der Gen, secretaris-generaal van Justitie op Curaçao. Zijn ambtgenoot Shalten Hato zal waarschijnlijk binnen een maand naar Suriname afreizen voor het tekenen van een protocol om de uitwisseling van deskundigheid te bevorderen.

Van der Gen legde uit dat haar bezoek voortvloeit uit de intentieverklaring die Amoksi eerder heeft ondertekend met zijn collega’s uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. “Ons bezoek richt zich op drie onderwerpen: mensenhandel en -smokkel, samenwerking op het gebied van brandweer én opleidingen. We zijn hier om het voorbereidende werk te doen”, legde Van der Gen uit.

Amoksi onderstreepte de progressie in de bilaterale samenwerking met Curaçao, ondanks dat onder meer Sint Maarten en Aruba uitdagingen ondervinden in hun samenwerking met Suriname. Volgens hem zijn er met Curaçao zelfs concrete afspraken gemaakt met betrekking tot de maritieme politie, waaraan binnenkort verder invulling zal worden gegeven. De geplande patrouille op water noemde hij een belangrijk onderdeel van deze samenwerking.

De Communicatiedienst Suriname (CDS) schrijft in een persbericht dat de Juspol-minister zich tevreden toonde over de constructieve gesprekken en de bereidheid van Curaçao om op meerdere terreinen samen te werken. “Wij kijken uit naar de verdere verdieping van deze samenwerking, die niet alleen de veiligheid in de regio versterkt, maar ook de relaties tussen onze landen verdiept”, aldus Amoksi.

Brandweer

Van der Gen en haar delegatie (Alpha Falbru, directeur Opleidingsinstituut Rechtshandhaving & Veiligheidszorg; brandweercommandant Jaïr Tromp en beleidsmedewerker Ivette Atacho) hebben tijdens het verblijf in Suriname verschillende afdelingen en korpsen van Juspol bezocht. Tijdens de debriefing op het ministerie, waarbij de samenwerking op ambtelijk niveau verder vorm werd geven, zijn diverse onderwerpen besproken.

Eén daarvan is de samenwerking tussen de brandweer van de twee landen. Amoksi benadrukte het belang van kennisdeling en het versterken van gezamenlijke opleidingsprogramma’s, zoals het assistentieprogramma van de brandweer van Curaçao aan het Surinaamse korps.

De gasten brachten woensdag een bezoek aan de hoofdkazerne van het Korps Brandweer Suriname. Ze konden zich op verschillende afdelingen oriënteren. Ook kregen ze een demonstratie van reddingswerkzaamheden en een presentatie van het brandweergebeuren in Suriname door de jaren heen. “Wat me opviel, is het aantal vrouwelijke brandweerlieden in Suriname, iets wat we op Curaçao nog niet hebben. Dit is een aspect dat we willen oppakken door middel van een campagne en een pilot zodra we terug zijn”, gaf Van der Gen aan.

(lees verder onder de )

Waarnemend brandweercommandant Imrick Edam (tweede vanuit rechts) en KPA-korpschef Joyce Pané-Alfaisi. [: CDS]

Mensenhandel

Er werd ook aandacht besteed aan het gezamenlijke beleid tegen mensenhandel. Suriname werd in juni 2024 door het Amerikaanse State Department gepromoveerd naar Tier 1 vanwege de inspanningen op het gebied van mensenhandel. Curaçao heeft het land om assistentie gevraagd bij het ontwikkelen en bijstellen van zijn beleid met betrekking tot ‘trafficking in persons’. In dit kader zal er binnenkort een “inkijkstage” plaatsvinden, waarbij Curaçaose functionarissen naar Suriname afreizen om ervaring op te doen in het tegengaan van mensenhandel.

Opleidingen

Een ander agendapunt was de samenwerking op het gebied van politie- en integriteitsopleidingen. Afgesproken is dat Curaçao zijn expertise zal delen met Suriname. Ook de uitwisseling van docenten en het delen van best practices voor het opzetten van integriteitsbeleid zijn ter sprake gekomen.

Het Korps Politie Suriname meldt dat Falbru woensdag tijdens haar presentatie in de conference room van de politie aan de Duisburglaan heeft aangegeven dat de opleidingen op Curaçao in fasen zijn ingedeeld, namelijk MBO 1, 2 en 3. Voorts zijn ze getransformeerd van rangen naar functie gebonden opleidingen. Daarnaast is vastgesteld welke opleidingen op welk niveau moeten zijn erkend om de kwaliteitswaarborging van de politiezorg op Curaçao te garanderen.

Het Opleidingsinstituut Rechtshandhaving & Veiligheidszorg functioneert als een zelfstandige organisatie en is verantwoordelijk voor het onderwijs aan politie- en justitiemedewerkers. “Bij ons worden opleidingen opgebouwd op basis van functiebeschrijvingen en werkprocessen. Falbru benadrukte dat de politieopleidingen op Curaçao zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, wat bijdraagt aan de professionele standaard.

Uitdagingen Politieacademie en maritieme politie

Van het KPS hebben hoofdinspecteur Jimmy Kandhai (hoofd Politieacademie) en inspecteur derde klasse John Soerohardjo (hoofd maritieme politie) presentaties gehouden. Kandhai behandelde de geschiedenis en de ontwikkeling van Politie Opleidingscentrum naar Politieacademie en gaf een overzicht van de opleidingen. Bottleneck vormen de onderbezetting en gebrek aan middelen.

Ook Soerohardjo liet de revue passeren en schonk aandacht aan de behaalde resultaten en knelpunten van de maritieme politie, waaronder een tekort aan personeel en middelen en het gebrek aan …