Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) organiseerde van 23 tot en met 25 juni 2025, in samenwerking met de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) en de Stichting Bosbeheer & Bostoezicht (SBB), een driedaagse technische informatiesessie over methoden voor bosstatistieken ten behoeve van klimaatrapportage bij UCIT/AdeKUS. Deze sessie maakte deel uit van het Green Climate Fund (GCF)-project ‘Strengthening of climate change finance planning processes to enable implementation, monitoring and reporting of climate actions in Suriname’, en richtte zich op het versterken van nationale capaciteit voor bosmonitoring en rapportage aan 25 technische stakeholders uit verschillende sectoren.
Tijdens de openingstoespraak benadrukte directeur Nasser Rodjan van Algemeen Beheer en Financiële Zaken namens het ministerie, het belang van betrouwbare bosdata voor Surinames internationale klimaatverplichtingen. “Suriname staat bekend om zijn bosbedekking en enorme biodiversiteit, wat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. We moeten betrouwbare gegevens hebben voor internationale klimaatrapportages zoals vereist door het Parijsakkoord, door het UNFCCC en onze REDD+ verplichtingen”, aldus directeur Rodjan.
Uitgebreid programma over drie dagen
Het programma van de workshop was zorgvuldig opgebouwd om deelnemers stapsgewijs bekend te maken met verschillende aspecten van bosstatistieken en klimaatrapportage:
Dag 1 startte met presentaties over rapportageverplichtingen aan het UNFCCC en het Parijsakkoord, gevolgd door een uitgebreide sessie over de status van bosbouw- en landgebruiksverandering rapportage door SBB. Ook werden deelnemers geïntroduceerd in statistische analysemethoden door de FAO.
Dag 2 richtte zich volledig op praktische training met SEPAL, een belangrijke FAO-tool voor bosmonitoring. Deelnemers leerden hoe emissie- en verwijderingsschattingen uit bosdegradatie kunnen worden berekend en oefenden met toepassingen voor shifting cultivation.
Dag 3 behandelde de National Forest Inventory (NFI), inclusief meetplannen en de productie van bostypkaarten. Ook werd aandacht besteed aan veldvalidatie van deze kaarten.
Praktische tools en platforms
De workshop bood deelnemers niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische ervaring met verschillende monitoringtools en -platforms. Participanten maakten kennis met Google Earth Engine, SEPAL en het gebruik van R-script voor data-analyse. Daarnaast kregen zij een overzicht van diverse FAO-tools, waaronder Open Foris, die gebruikt kunnen worden voor de uitvoe-ring en analyse van een National Forest Inventory (NFI).
De sessie richtte zich specifiek op het versterken van Suriname’s Monitoring, Reporting en Verification (MRV) systeem en het National Forest Monitoring systeem. Ook werd aandacht besteed aan het benutten van platforms voor dataanalyse en het aanpakken van datatekorten in de bossector.
Basis voor klimaatfinanciering
“Bosstatistieken zijn de basis voor onze klimaatactie, beleidsvorming en internationale verantwoording”, verklaarde directeur Rodjan. “Zonder betrouwbare data kunnen we geen effectief beleid voeren of toegang krijgen tot klimaatfinanciering zoals het Green Climate Fund.”
De workshop droeg bij aan het vergroten van bewustzijn over beschikbare monitoringmethoden en datageneratie in de bossector. Met steun van de FAO wordt gezamenlijk gebouwd aan een gedragen systeem voor het verzamelen en rapporteren van actuele, betrouwbare data die niet alleen nationale rapportageverplichtingen ondersteunt, maar ook bredere beleids- en financieringsprocessen.
De samenwerking tussen het ministerie, FAO en SBB benadrukt de bereidheid van Suriname om te blijven investeren in kennis, vaardigheden en technologieën voor het verbeteren van bosdata en klimaatrapportage.
The post Suriname versterkt capaciteit voor bosmonitoring en klimaatrapportage ..
- Adhin: “Overheid schiet tekort in voorbereiding op arbeidsm…..
- ABOP: Respect voor 180 jaar Boeroes in Suriname..
- JONGEREN NOG WACHTENDE OP STUDIETOELAGE..
- Hard werken..
- Carl Breeveld hekelt formatieproces: “Geen informateur aang…..
- TotalEnergies: GranMorgu blijft meer dan 10 jaar produceren..
- Kantoorruimte op Sosis-terrein volledig uitgebrand..
- Plantagebestuur Carolina neemt initiatief voor ontwikkeling..
- Oliekansen: niemand buitensluiten..
- Van economische groei in 2019 naar een financiële tijdbom i…..
- NDP: Van migratie tot missie: tijd voor toonaangevend agrar…..
- Ontspannen sfeer bij festiviteiten 180 jaar Sranan Boeroes..
- KPS geeft update over veiligheid en aanpak criminaliteit..
- Kritiek op ‘eindeloze zelfkastijding’ slavernijverleden in …..
- Gonesh: “SLM weer op de rails sinds 2022”..
- Surinaams Rode Kruis viert 85 jaar ‘humaniteit in act…..
- Bewustwording rond sikkelcelziekte versterkt tijdens inform…..
- Raghoebarsing over Afreximbank-deal: “Deze ‘koelie’-ministe…..
- Korpschef Isaacs: “We doen er alles aan om de communicatie …..
- SEOGS centraal platform voor dialoog, visie en transformati…..
- Surinaamse verzekeringsmarkt positioneert zich voor offshor…..