Suriname versnelt procedures voor werk- en verblijfsvergunning aan buitenlanders

PARAMARIBO — Suriname gaat het voor buitenlanders eenvoudiger maken om in het land te werken met een werk- en verblijfsvergunning. Dit nieuwe protocol introduceert een snellere afhandelingsprocedure voor buitenlandse werknemers. Het doel is om bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, sneller en eenvoudiger werk- en verblijfsvergunningen voor hun buitenlandse medewerkers te verlenen. Vooral het bedrijfsleven heeft zich jarenlang erover beklaagd dat het enorm traag verloopt.
Soms duurt het langer dan een maand nadat een aanvraag is ingediend voordat iets van de autoriteiten wordt vernomen. Met het oog op de te verwachten influx van buitenlandse gastarbeiders vanwege de ophanden zijnde ontwikkeling van aardoliereserves voor de Surinaamse kust worden de procedures versneld. De ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), Justitie en Politie; Binnenlandse Zaken; en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken hebben woensdag hiervoor een protocol ondertekend.

De nieuwe regeling richt zich specifiek op bedrijven in Suriname met minimaal twintig werknemers. Minister Albert Ramdin van Bibis en Internationale Samenwerking zegt dat deze regeling erop gericht is het proces te moderniseren en Suriname aantrekkelijker te maken voor investeerders. “Met deze stap willen we obstakels verminderen en bedrijven ondersteunen, zodat werk- en verblijfsvergunningen gemakkelijker kunnen worden verkregen, zonder afbreuk te doen aan de wetgeving.”
Info delen
De minister geeft verder aan dat deze versnelde procedure belangrijk is voor zowel multinationals die in Suriname actief zijn als lokale bedrijven die buitenlandse werknemers willen aannemen. Door de efficiëntere afhandeling kunnen bedrijven sneller operationeel zijn en kunnen investeerders met minder belemmeringen aan de slag.
In de komende weken zal de nieuwe procedure verder worden gecommuniceerd naar belanghebbenden, zoals bedrijven, organisaties en diplomatieke posten. De regeling moet op 1 november van kracht worden. Ramdin benadrukt dat de succesvolle invoering afhankelijk is van goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken ministeries.