Suriname verliest met heengaan ‘Soeki’ een grote zoon

De kunst- en cultuurwereld heeft dinsdag een grote zoon verloren. Kunstenaar Soekidjan ‘Soeki’ Irodikromo is vanmiddag op 75-jarige leeftijd heengegaan. “Het is een heel groot verlies. Oom Soeki is een icoon, een boegbeeld voor de Javaanse kunst en cultuur en zeker voor de VHJI en Sana Budaya ons cultuurcentrum,” zegt Elwin Atmodimedjo, voorzitter van Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) aan Starnieuws. Hij deelt mee dat de kunstenaar al geruime tijd ziek was. 

“Het is een schok, een klap weer voor de cultuurwereld, voor het Surinaamse cultuurveld. Papa Soeki was een groot voorbeeld voor kunstenaars in Suriname. Hij heeft veel initiatieven ondernomen en ook jonge kunstenaars ondersteund,” zegt Elvira Sandie, directeur van Cultuur.  De Cultuur-directeur geeft aan dat veel van zijn kunstwerken in de Staatscollectie staan. “Dat is eveneens de erkenning die hij heeft gehad van de Staat Suriname reeds vóór de onafhankelijkheid al”. 

“Hij heeft nationaal als internationaal bekendheid gegeven aan de Javaanse kunst en cultuur. Met name de tijd die hij heeft doorgebracht in Nederland waarbij hij onderdeel was van het cobra kunst gebeuren. Dat was een grote kunstbeweging in Nederland waar ook een cobra museum is ontstaan in Amstelveen,” vertelt Atmodimedjo. Hij stelt dat de kunstenaar ook in Indonesië bekend staat om zijn werken die hij in Suriname heeft geproduceerd. “In Suriname is hij de vereenzelviging, verpersoonlijking van de Javaanse kunst en cultuur op het gebied van schilderijen, beeld en podiumkunst”. 

Soeki is ook de inspirator geweest voor de volks academie voor de kunst in Sana Budaya. De VHJI-voorzitter geeft aan dat de mogelijkheid bestaat om woensdag het condoleanceregister te tekenen in Sana Budaya. “Wel aangepast, we gaan iedereen vragen zich streng te houden aan de Covid-19 maatregelen. Dus intekenen, afscheid nemen en dan voortbewegen,” merkt Atmodimedjo op.  “We zijn verplicht om inderdaad als Staat te kijken samen met de familie en het cultuurveld, zeker VHJI waar hij heel veel werk heeft verzet samen met zijn dochter, dat we hem waardig naar zijn laatste rustplaats begeleiden” stelt Sandie.

Raoul Lith
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com