Suriname speelt gelijk tegen tien man Costa Rica

door Marinio Balsemhof
PARAMARIBO — Suriname heeft vrijdagavond voor eigen publiek niet kunnen winnen van Costa Rica in poule A van de Concacaf Nations League. In een bomvol Franklin Essed Stadion speelde Natio 1-1 tegen het Midden-Amerikaanse land, dat vanaf de vijftigste minuut met een man minder speelde.

Natio kwam in de twaalfde minuut door een doelpunt van Josimar Alcocer nog op achterstand, maar door een doelpunt van Gleofillo Vlijter werd er toch nog een punt uit het vuur gesleept; 1-1. Eerder op de dag won Martinique in dezelfde poule met 1-0 van Guadeloupe.

“Ondanks Suriname daarna het spel volledig overnam, kon het overwicht niet in doelpunten worden uitgedrukt”

Suriname moest het zonder eerste doelman Etienne Vaesen en verdediger Myenty Abena doen. Bondscoach Stanley Menzo kon vanwege griepverschijnselen geen beroep doen op de doelman en centrale verdediger. Hun afwezigheid werd goed opgevangen door Warner Hahn en Liam van Gelderen.
Suriname en Costa Rica begonnen aftastend aan de wedstrijd en hielden elkaar in evenwicht in de eerste helft. Het spel werd vooral op het middenveld gespeeld. De eerste kans was voor Costa Rica, dat er geen gras over liet groeien. Een verdedigingsfout werd in de twaalfde minuut gelijk afgestraft door Alcocer; 1-0.
In de 27ste minuut kregen de gasten een tegenslag toen Jefferson Brenes geblesseerd uitviel. In zijn plaats kwam Sebastian Acuna. Het was duidelijk dat Suriname niet voor eigen publiek ten onder wilde gaan.
De middenvelders probeerden de aanvallers aan het werk te zetten, maar de tegenstander stond verdedigend erg goed. Toch kwam Natio in de 27ste minuut dichtbij de gelijkmaker maar doelman Patrick Segueira verwerkte op prachtige wijze de inzet van Vlijter tot hoekschop. Zeven minuten later maakte Vlijter geen fout en schoot op aangeven van Sheraldo Becker Suriname langszij; 1-1.
Suriname speelde vanaf de vijftigste minuut met een man meer. Alcocer werd rood gekleurd na een overtreding op Djevencio van der Kust. Ondanks Suriname daarna het spel volledig overnam, kon het overwicht niet in doelpunten worden uitgedrukt. Er kwam hierdoor geen verandering in de score. Beide landen hielden daardoor een puntje over aan de partij. Costa Rica heeft nu vijf punten uit drie wedstrijden en Suriname vier uit drie.

Bondscoach Stanley Menzo (r) en spits Sheraldo Becker tijdens de persconferentie. Hij zat er met een dubbel gevoel: trots op de 1-1 vanwege de rommelige voorbereiding en zieke spelers, maar teleurgesteld dat er niet is gewonnen.