Suriname sluit lening van US$ 22 miljoen na toetreding tot IDA

Suriname heeft zijn positie in internationale ontwikkelingssamenwerking versterkt door gisteren het 175ste lid te worden van de International Development Association (IDA), een onderdeel van de Wereldbank. Een eerste belangrijke stap binnen dit lidmaatschap is de toekenning van een lening van US$ 22 miljoen, die tegen gunstige voorwaarden zal worden gebruikt om de woon- en werkgebieden rondom het Saramaccakanaal te verbeteren.
Dit project sluit aan bij eerdere Wereldbankinitiatieven, waaronder de opschoning van het kanaal en verbetering van de infrastructuur aan de Van ’t Hogerhuysstraat. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning ondertekende het lidmaatschapsdocument in het hoofdkantoor van de Wereldbank in Washington DC. Dit markeert een belangrijke stap in de verdere internationalisering van Suriname’s ontwikkelingsrelaties.
De IDA is een agentschap dat zich richt op hulp aan kleine en kwetsbare landen met lage inkomens. Deze steun komt in de vorm van subsidies, leningen tegen lage rentes en kennisdeling. Hoewel Suriname officieel een land met een middeninkomen is, maken de kwetsbaarheid voor klimaatverandering en de kleine economische schaal het land toch vatbaar voor risico’s. Dit speelde een belangrijke rol in de goedkeuring van de lidmaatschapsaanvraag, die in 2022 werd ingediend.
Suriname werd al in 1978 lid van de Wereldbank, maar maakte destijds geen gebruik van de financieringsmogelijkheden vanwege beschikbare Nederlandse ontwikkelingshulp. In de afgelopen tien jaar werd de samenwerking met de Wereldbank hernieuwd. Met hulp van de Nationale Assemblee en verschillende ministeries, zoals Buitenlandse Zaken en Justitie en Politie, werd historische documentatie verzameld om het IDA-lidmaatschap te realiseren.
Tijdens de ceremonie benadrukte minister Raghoebarsing dat Suriname, ondanks de verwachte olie-inkomsten, voorlopig nog tijd nodig heeft voordat de eerste opbrengsten binnenkomen. In de tussentijd kan het land internationale steun goed gebruiken om het dagelijks leven van de bevolking te verbeteren, een doelstelling die de Wereldbank ook hoog in het vaandel heeft staan.
De minister wees daarnaast op de bijdrage van Suriname als een van de weinige landen die meer koolstof opnemen dan uitstoten, en prees de multiculturele harmonie van het land als voorbeeld voor de wereld.