Suriname heeft ambitieuze plannen om zichzelf te vestigen als een leider in de koolstofhandel. De plannen maken deel uit van de bredere transitie naar hernieuwbare energie. Terwijl Suriname zich voorbereidt om met zijn eerste offshore olieproject, GranMorgu, de olieproductie-industrie te betreden, streeft het ernaar deze ontwikkeling in balans te brengen met strikte doelstellingen op het gebied van schone energie.
Minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin, benadrukte tijdens het Suriname Awareness Symposium, de inzet van het land voor duurzaamheid en economische diversificatie. “Terwijl we aan deze transformerende reis in de energiesector beginnen, moeten we ook de andere kant van de medaille in ogenschouw nemen: koolstofhandel”, zei Ramdin.
Suriname beschikt over een enorme potentie op het gebied van hernieuwbare energie, waaronder waterkracht, zonne-energie en windenergie. Ramdin benadrukte dat het land deze bronnen moet benutten om een schonere, veerkrachtigere toekomst op te bouwen.
Hij gaf aan dat de transitie naar hernieuwbare energiebronnen niet alleen een ecologische noodzaak is, maar ook een strategische economische stap om de energiezekerheid te vergroten, banen te creëren en investeringen aan te trekken.
De koolstofhandelsindustrie speelt volgens Ramdin een cruciale rol in de energie-strategie van Suriname. In september 2023 lanceerde het land zijn handelssysteem voor koolstofkredieten onder de Overeen-komst van Parijs. Suriname streeft ernaar koolstofkredieten te verkopen die zijn gegenereerd door het behoud van zijn uitgestrekte regenwouden, bekend als International Transferable Mitigation Outcomes (ITMO’s), die voldoen aan de richtlijnen van de Verenigde Naties. Het initiële doel is om 1,5 miljoen koolstofkredieten te genereren, met een waarde van 30 dollar per krediet. Suriname is niet het enige land in de regio dat zich richt op koolstofhandel. Guyana, een ander lid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), heeft al 7,14 miljoen koolstofeenheden veiliggesteld dankzij zijn lage ontbossingspercentage en het behoud van een hoog niveau van bosbedekking. Guyana heeft koolstofkredieten verkocht onder het CORSIA-programma van de Internationale Burgerluchtvaart-organisatie (ICAO), wat hen 750 miljoen dollar opleverde in een overeenkomst met Hess Corporation. Dit succes heeft geleid tot de uitbetaling van miljoenen dollars aan inheemse gemeenschappen, waarmee Guyana zijn Low Carbon Development Strategy 2030 versterkt en tegelijkertijd een koolstofarme economische ontwikkeling bevordert. Suriname hoopt door zijn strategische inzet voor hernieuwbare energie en koolstofhandel niet alleen ecologische voordelen te behalen, maar ook zijn economische positie te versterken, internationale investeringen aan te trekken en een veerkrachtige, duurzame toekomst op te bouwen.
The post Suriname positioneert zich als leider in koolstofhandel en duurzame energie ..
- Hoofdziekenhuis van Haïti verwoest door brand te midden van…..
- Directeur SBB gaat rechtzaak aanspannen tegen leden van het…..
- Groene Ontwikkelingsstrategie overstijgt regeertermijnen..
- Hoogleraar Rampersad doet aangifte tegen Santokhi..
- Bronto Somohardjo wil dialoog over erkennen gay huwelijk..
- A20, PRO en DOE formaliseren samenwerking..
- Staatsolie: ‘Chevron start dit jaar boringen in Blok 5’..
- ‘Migranten hebben grote impact op Surinaamse arbeidsmarkt…..
- Gajadien: ‘wettelijk beperken dat politici grond of natuurl…..
- Suriname zes kerstnummers rijker..
- Rechtspositie nieuw personeel Huize Ashiana rond..
- Man aangehouden ter zake zware mishandeling..
- Yellow Birds timmert 62 jaar aan de weg..
- Volksgezondheid doet er alles aan om denguegevallen onder c…..
- Jeugdraad weer compleet na installatie van Gayen Maes..
- Private sector bundelt krachten voor ontwikkeling van local…..
- Verbod grond- en concessiebezit politici: Voor een eerlijke…..
- Presidentiële werkgroep ondersteunt verbeteringen Huize Bet…..
- Vier de liefde..
- NPS heeft niets te zoeken in de politiek na Suriname drie k…..
- AWJ start cursus bloemen- en groenteteelt voor jongeren..