Suriname participeert in ‘Week van het Nederlands’ met culturele evenementen in Beijing

De ambassade van Suriname in China heeft eind september 2024 deelgenomen aan de jaarlijkse ‘Week van het Nederlands’, een evenement dat wordt georganiseerd door het Vlaams-Nederlands Huis DeBuren en de Nederlandse Taalunie, waarvan Suriname ook lid is. Deze week, die de Nederlandse taal viert en promoot, vond dit jaar eerder plaats in China vanwege de Chinese officiële feestdagen.
Op woensdag 25 september organiseerde de ambassade van Suriname, in samenwerking met de ambassade van Nederland, een succesvolle filmavond op de Nederlandse ambassade in Beijing. De aanwezigen genoten van de screening van de film ‘De Leeuwin’, geregisseerd door Raymond Grimbergen. Deze film vertelt het verhaal van een jong meisje uit Suriname dat naar Nederland verhuist en zich aansluit bij een meidenvoetbalteam.
De filmavond trok een divers publiek, waaronder Surinamers, studenten, ondernemers en leden van de bredere Caribische gemeenschap die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse taal. De volgende dag, op donderdag 26 september, vond er een virtuele lezing plaats, georganiseerd door de ambassade van Suriname in samenwerking met de Beijing Foreign Studies University.
Tijdens deze lezing presenteerden de auteurs Eric Jagdew van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Gardel Jong A Ten van het Confucius Instituut Suriname hun gezamenlijke boekwerk, “The Chinese in Suriname and the Netherlands, 1853-1973-2023.” De lezing werd goed ontvangen door een publiek dat bestond uit Surinaamse en Nederlandse studenten, evenals Chinese studenten die de Nederlandse taal en geschiedenis bestudeerden.
De ‘Week van het Nederlands’ heeft als doel om mensen bewust te maken van de rijkdom en veelzijdigheid van de Nederlandse taal, en haar gebruik in diverse contexten, zoals literatuur, wetenschap en het dagelijks leven. Het evenement trekt een breed publiek aan en bevordert een plezierige uitwisseling van ervaringen en kennis tussen verschillende groepen, waaronder scholieren, studenten, taalliefhebbers en professionals die de Nederlandse taal waarderen en willen verbeteren.