‘Met een grote investeerder als TotalEnergies is dat noodzaak’
door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — “Suriname en Frans-Guyana zijn buren en we zouden dan ook partners moeten zijn in het veilig houden van onze digitale omgeving”, zegt Marie-Lucienne Rattier. Zij is lid van het lokale bestuur van Frans-Guyana en ook voorzitter van de lokale publieke onderneming voor digitale inrichting van het land. Tijdens het recente Caribisch Cybersecurity Congres (CCC), dat werd gehouden in Cayenne, waren dan ook twee hoog gekwalificeerde Surinaamse ingenieurs van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) aanwezig.
Cyberaanvallen zijn de Surinaamse overheid niet vreemd. Zo werd in mei van dit jaar alle digitale verkeer stilgelegd om de schade door systematische en massale malware aanvallen te beperken. Van ‘code geel’ werd snel overgestapt naar ‘code oranje’ wat betekent dat de lopende aanval in hevigheid toeneemt.
“We zitten in één regio dus het delen van informatie over de mogelijke aanvallen is van groot belang”
Cédric Pradel
Ook lokale mediabedrijven hebben de afgelopen maanden te maken gehad met digitale aanvallen. Er is met DNV-vertegenwoordigers al gesproken om oplossingen te bedenken. In reactie op de aanvallen op de overheid zei een functionaris toen aan de Ware Tijd dat “vanwege het lage niveau van automatisering van de overheid deze minimale schade had”.
Of Suriname zich gerust mag voelen met de achterstand in digitalisering is de vraag, want volgens Rattier is de aansluiting van Suriname bij de digitale veiligheidssystemen in het Franse overzeese gebiedsdeel nu meer dan ooit van belang. “Wanneer een Franse multinational als TotalEnergies negen miljard US dollar investeert in Suriname, is dat ook van belang. Het is een Europees bedrijf waar Europerse standaarden qua digitalisering en veiligheid noodzaak zijn. Dus daar zou Suriname ook in moeten voorzien”, stelt Rattier tegenover de Ware Tijd.
Boete bij niet melden
Het CCC werd georganiseerd door het Caribbean Cybersecurity Agency, dat nog vóór de Covid-19-pandemie is opgezet en in 2022 zijn eerste congres had op Guadeloupe. De organisatie bestaat uit de vijf Franse overzeese gebieden Frans-Guyana, Guadeloupe, Saint-Martin, Saint-Barthélemy en Saint-Pierre/Miquelon. De bedoeling is dat Martinique, dat ook behoort tot de Franse Antillen, zich binnenkort aansluit.
Het voorzitterschap van deze organisatie rouleert en is nu in handen van Guadeloupe, met als directeur namens dat gebiedsdeel Cédric Pradel. “Als we praten over cybersecurity in Europa, dan zijn dat aanvallen van een enorme omvang. Die vormen dus een groot gevaar. In de Franse overzeese gebiedsdelen gelden ook Franse standaarden. Vandaar dat de wet die over cybersecurity handelt duidelijk aangeeft dat cyberaanvallen moeten worden gemeld.”
Wordt het niet gemeld dan krijgen bedrijven een boete. “Want als we niet weten wat de aanvallen zijn, hebben we een probleem. We missen dan informatie om in te kunnen spelen op de risico’s en zwakke schakels die er zijn in onze cybersecurity. Vandaar ook dat we Suriname hebben gevraagd mee te doen. We zitten in één regio dus het delen van informatie over de mogelijke aanvallen is van groot belang”, zegt Pradel.
Info uitwisselen
Het congres was tweeledig. Op 14 en 15 oktober werd de hackaton ‘Hacking in Paradise’ gehouden, waar zeker 45 mensen zich voor hadden ingeschreven en op 16 en 17 oktober vond het congres plaats waarbij onderwerpen zijn besproken, zoals infrastructuur van de luchthaven, gevaren van sociale media en ook aansluiting bij elkaar in de regio. “Misschien kunnen hackers in Suriname volgend jaar ook meedoen aan dat deel van het congres dat er ook standaard bij hoort”, oppert Pradel.
De organisatie is blij dat Suriname heeft meegedaan aan de laatste twee dagen. “Het DNV is heel actief en het was bijzonder fijn om inzichten te kunnen delen. We hopen op meer participatie zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar ook kunnen ondersteunen wanneer er zich een mogelijk gevaar voordoet”, zegt Rattier. Ze benadrukt dat het niet gaat om confidentiële en gevoelige informatie. “Het is slechts informatie over de cyberaanvallen die we delen.”
Rattier vertelt dat er zich bijzondere ontwikkelingen zullen voordoen volgend jaar. Zo zal Frans-Guyana in september toetreden tot de Caribbean Telecommunications Union (CTU) als geassocieerd lid. De CTU was dit jaar ook van de partij in Cayenne.
Frans-Guyana is ook bezig te werken aan een onderzeese kabelverbinding met Portugal in Europa. Volgend jaar zal dit land de Caribbean Cybersecurity Agency leiden en dan zal Rattier naar alle waarschijnlijkheid de leiding hebben.
- Clint Gemerts (52) Amsterdam 28-10-2024..
- De verschillende levens van Harris en Trump..
- ‘Marron-stemmers’ moeten gemotiveerd worden naar de stembus…..
- Meteodienst: Kans op windstoten voornamelijk langs de kust..
- Incorrect information on full disbursement of aid to rice f…..
- Nieuw BIS-systeem voor vlottere uitkering naar samenleving..
- De euro was de meest verhandelde valuta ten opzichte van de…..
- Zijlmans belicht in Diesrede somber beeld gezondheidszorg..
- Alle 30 passagiers zinkende boot Apoera zijn veilig..
- Sozavo zal aanvragen ‘sneller en efficiënter’ afhandelen do…..
- Ministerie GBB negeert vonnis over grondkwestie Berlijn..
- Blueboot zinkt op zandbank: Passagiers tijdig gered..
- DSB halveert aankooplimiet US$/€ van 10.000 naar 5.000..
- Nieuw BIS-systeem verbetert uitkeringsproces en betrouwbaar…..
- Gezin van tien dakloos door brand..
- Naaimachines voor textielwerkers te Devisbuiten..
- Boot Apoera aan het zinken; passagiers gered..
- Marronstam Bakabusi Nengre krijgt wedergeboorte met benoemi…..
- Amerikanen maken gretig gebruik van mogelijkheid vervroegd …..
- Finabank plaatst succesvolle obligatie van USD 20 miljoen..
- Politie gaat foutparkeerders en illegale straatverkopers aa…..