Suriname overweegt toetreding tot internationaal verdrag tegen nucleair terrorisme

Het ministerie van Defensie organiseerde in samenwerking met het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) op vrijdag 6 december een workshop over de mogelijke toetreding van Suriname tot de International Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism (ICSANT). Het evenement was gericht op bewustwording over het belang van dit internationale verdrag in de bestrijding van nucleair terrorisme.
Minister van Defensie Krishna Mathoera en UNODC-vertegenwoordiger Artem Lazarev benadrukten tijdens de opening het cruciale belang van de ICSANT. “Door ons aan deze conventie te verbinden, versterken we niet alleen onze nationale veiligheid, maar leveren we ook een bijdrage aan mondiale vrede en stabiliteit,” verklaarde minister Mathoera.
Ze benadrukte dat in een wereld waar nucleaire dreigingen reëel zijn, het verdrag een essentieel instrument is binnen de internationale veiligheidsstructuur. Artem Lazarev waarschuwde dat niet alleen terroristen, maar ook criminelen op zoek zijn naar nucleaire of stralingsmaterialen voor kwaadaardige doeleinden.
Hij wees erop dat bijna alle landen, inclusief Suriname, over stralingsmaterialen beschikken. Deze worden gebruikt in industrieën zoals landbouw, geneeskunde en de mijnbouw.
De niet-residerende Canadese ambassadeur in Suriname, Sébastien Sigouin, sprak zijn steun uit voor Suriname’s overweging om toe te treden tot de ICSANT. “Nucleaire veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Canada ondersteunt initiatieven die landen helpen voldoen aan internationale standaarden,” aldus Sigouin.
Minister Mathoera benadrukte dat Suriname al concrete stappen heeft gezet om nucleaire veiligheid te verbeteren. In november 2022 werd het land partij bij het aangepaste Small Quantities Protocol (SQP) van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dit jaar werd ook de Suriname Non-proliferatie Autoriteit (SNA) opgericht om toezicht te houden op nucleaire materialen en de illegale handel daarvan te voorkomen.
De workshop werd bijgewoond door vertegenwoordigers van diverse ministeries en instanties, waaronder Defensie, Buitenlandse Zaken, Justitie & Politie en De Nationale Assemblee (DNA). Met deze samenwerking hoopt het Ministerie van Defensie de weg vrij te maken voor de naleving van de ICSANT en verdere bewustwording bij nationale belanghebbenden te creëren.