Suriname overweegt IMF-vervolgprogramma

De regering overweegt de lancering van een tweede samenwerkingsovereenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), om zo verdere economische stabiliteit te waarborgen, te midden van de voortgang van de schuldherschikking die als voorbeeld dient voor andere landen wereldwijd. Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, stelde onlangs in gesprek met Dagblad ., dat de kracht van het IMF-programma groot is: “Het IMF heeft drie belangrijke voordelen geboden: de verschaffing van financiële middelen, internationale expertise en het herstel van vertrouwen in Suriname op het wereldtoneel. Onze reputatie is enorm versterkt door deze samenwerking.” Raghoebarsing vertelde dat Suriname zich bevindt in de afrondende fase van een schuldherschikking, die als model dient voor andere landen in vergelijkbare economische situaties.
‘’Het succes van deze operatie wordt gezien als een belangrijke stap in het herstel van de economie en het versterken van de institutionele capaciteit’’, aldus de minister.
Volgens Raghoebarsing is er nog veel werk te verrichten, vooral op het gebied van de wederopbouw van belangrijke instituten. “Het IMF kan ons blijven helpen, vooral wat betreft de hervorming van instituten en het vergroten van de capaciteit van ons bestuur. Suriname moet zich voorbereiden op de mogelijke inkomsten uit de olie- en gasindustrie, die een cruciale rol zullen spelen in de toekomstige welvaart.’’
De gesprekken met het IMF over een vervolgprogramma zullen naar verwachting voor 25 mei plaatsvinden. Het vervolgprogramma zal zich richten op de versterking van de instituten, de voorbereiding van Suriname op de komst van olie- en gasinkomsten, en het stabiliseren van de staatsfinanciën.
Raghoebarsing benadrukte dat de samenwerking met het IMF niet alleen economische voordelen biedt, maar ook een strategisch belang heeft voor het land op het wereldtoneel. ‘’Het is van belang om het vertrouwen van de internationale gemeenschap te behouden, vooral als Suriname zich voorbereidt op de uitbating van zijn gasvelden in de komende jaren.’’
Toekomstige IMF-programma’s zullen volgens Raghoebarsing, de basis leggen voor een meer stabiele en duurzame economie, waarbij de nadruk ligt op het versterken van de instituten die de fundamenten van het land vormen.
The post Suriname overweegt IMF-vervolgprogramma ..