In samenwerking met de Europese Unie is op 4 april een belangrijke workshop van start gegaan waarin Suriname de haalbaarheid onderzoekt van koolstofbelasting en koolstofkredietmechanismen als onderdeel van haar groene ontwikkelingsstrategie. Minister Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu sprak de deelnemers toe en benadrukte het belang van dit moment voor Surinames duurzame toekomst.
“Suriname staat op een spannend maar cruciaal kruispunt,” aldus minister Dasai. “De ontwikkeling van onze olie- en gassector biedt grote kansen, maar brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee om deze op een duurzame wijze te beheren.”
De workshop maakt deel uit van de bredere Groene Ontwikkelingsstrategie 2025-2050 (GDS), gericht op economische diversificatie, milieubeheer, sociale inclusie en goed bestuur. Suriname heeft reeds stappen gezet in de ontwikkeling van een koolstofkredietprogramma op basis van Artikel 6 van het Akkoord van Parijs. Dit heeft geleid tot overdraagbare emissiereducties (ITMO’s) die op de internationale markt verhandelbaar zijn. Toch erkent de regering dat koolstofkredieten slechts een deel van de oplossing vormen. Daarom wordt nu ook de invoering van een koolstofbelasting onderzocht – een marktgebaseerd mechanisme waarbij vervuilers betalen voor hun uitstoot. Deze aanpak sluit aan bij bestaande milieuwetgeving en biedt kansen voor emissiereductie, technologische innovatie en versterking van de fiscale duurzaamheid. “Een koolstofbelasting creëert niet alleen financiële prikkels voor een schonere economie, maar genereert ook inkomsten voor groene investeringen zoals klimaatadaptatie en hernieuwbare energie,” zei minister Dasai.
Tijdens de workshop werd ook ingegaan op verschillende scenario’s en combinaties van instrumenten:
Een koolstofbelasting gecombineerd met binnenlandse koolstofmarkten werd geïdentificeerd als een krachtige optie met hoog potentieel voor klimaatfinanciering en economische prikkels.
Er is grote belangstelling van de overheid, hoewel institutionele capaciteit nog verder ontwikkeld moet worden.
De invoering kan naar verwachting binnen een termijn van 1 tot 3 jaar plaatsvinden, mits technische en bestuurlijke randvoorwaarden worden gerealiseerd.
Suriname wil met deze instrumenten ook haar positie op de internationale koolstofmarkten versterken, in lijn met Artikel 6 van het Parijsakkoord.
De workshop is onderdeel van de eerste fase van een breder programma ter ondersteuning van Surinames toegang tot klimaatfinanciering. De komende maanden zal verder gewerkt worden aan een haalbaarheids- en impactanalyse, met het doel om concrete beleidsopties voor te leggen aan de regering en andere belanghebbenden. “We bouwen samen aan de fundamenten van een rechtvaardige, veerkrachtige en klimaatvriendelijke economie,” aldus minister Dasai ter afsluiting van de workshop.
The post Suriname onderzoekt haalbaarheid invoering koolstofbelasting ..
- Condor en Yelyco in U19-meisjes volleybalfinale..
- Laptop, paspoorten en paspoortaanvragen verdwenen bij inbra…..
- Regering kent ambtenaren tijdelijke uitkering toe van SRD 1…..
- Regering geeft ambtenaren SRD 1.500 in april en mei..
- Regering geeft ambtenaren en gelijkgestelden in april en me…..
- VSB merkt beleidsmatige stuurloosheid inzake koersstijging..
- Van Dijk-Silos: Vervanging Belfort niet op basis van 137 li…..
- Inbraak bij CBB kan voor nog meer ruis zorgen in verkiezing…..
- OKB vraagt Santokhi om maatregelen na partijpolitieke deeln…..
- Drukproces oproepingskaarten gestart..
- OKB vraagt president maatregelen te treffen in case Wendy J…..
- Militaire vakbond toont eensgezindheid en dringt aan op str…..
- REKENKAMERVERSLAG 2024 REDEN TOT HOOP..
- Hess gaat niet-ontwikkelde olieconcessies teruggeven aan Gu…..
- OKB wil maatregelen tegen CHS-ondervoorzitter Jap-A-Joe..
- Politieke inmenging bij verkiezingen onacceptabel, stelt On…..
- Alcohol..
- Reactie op: ‘Kookvideo met mogelijk grote gevolgen…..
- Politie Santodorp beëindigd 6- jarige vete tussen jeugdigen…..
- Edward Belfort wordt toch van kandidatenlijst NDP geschrapt..
- Donnevan Rellum schiet Transvaal vanaf de witte stip langs …..