Suriname officieel lid Internationale Ontwikkelingsassociatie Wereldbank

Lening van US$ 22 miljoen voor woon- en werkgebieden Saramaccakanaal
WASHINGTON — Suriname is in Washington, Verenigde Staten als 175ste land toegetreden tot de Internationale Ontwikkelingsassociatie (International Development Association/IDA) van de Wereldbank Groep. Aangegeven wordt dat Suriname onder een uitgebreid uitzonderingsprogramma voor kleine staten gebruik zal kunnen maken van de middelen van de IDA vanwege zijn economische en ecologische kwetsbaarheden.

Als eerste directe resultaat van dit lidmaatschap komt er volgens het ministerie van Financiën en Planning een programma om de woon- en werkgebieden rondom het Saramaccakanaal leefbaarder te maken. Dit wordt gefinancierd door een lening van 22 miljoen US dollar tegen gunstige voorwaarden. Het project zal aansluiten op het bestaande Wereldbankproject voor opschoning van het Saramaccakanaal en verbetering van de infrastructuur aan de Van ‘t Hogerhuysstraat.

“Met de steun van de IDA van de Wereldbank kunnen we ervoor zorgen dat onze investeringen strategisch en impactvol zijn”
Minister Stanley Raghoebarsing
Voordelen lidmaatschap
In een persbericht van de Wereldbank wordt opgetekend dat de IDA subsidies biedt en leningen met lage rente verstrekt aan lage-inkomenslanden. Ze wordt “een transformatieve kracht” in het Caribisch Gebied genoemd die uitzonderlijke uitdagingen van kleine staten heeft aangepakt.
Hoewel Suriname officieel een middeninkomensland is, schrijft Financiën en Planning in zijn eigen persbericht dat de kleine schaal, de grote risico’s voor klimaatverandering en natuurrampen en de economische structuur van het land hem kwetsbaar maken. “Dit vormde dan ook de basis voor de lidmaatschapsaanvraag in 2022, die nu is goedgekeurd.”
Het ministerie stelt dat Suriname hiermee zijn positie op de wereldwijde ontwikkelingskaart heeft versterkt. Er is namelijk een stap gezet in verdere internationalisering van de ontwikkelingsrelaties van het land.
Investeringsgebieden
De steun van de IDA zal volgens de associatie van cruciaal belang zijn om Suriname te helpen investeren in belangrijke gebieden, zoals economische diversificatie, rampenrisicobeheer en op de gemeenschap gebaseerde initiatieven. “Als een land dat te maken heeft met economische volatiliteit en toenemende effecten van klimaatverandering, zal Suriname aanzienlijk profiteren van concessionele financiering die is ontworpen om landen te helpen veerkracht op te bouwen en inclusieve groei te bevorderen, terwijl transparante en duurzame ontwikkelingsfinanciering wordt gestimuleerd.”
Daarop voortbordurend maakte minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning duidelijk dat Suriname vastbesloten is om duurzame financiering te waarborgen die direct waarde toevoegt aan de ontwikkeling van het land. “Met de steun van de IDA van de Wereldbank kunnen we ervoor zorgen dat onze investeringen strategisch en impactvol zijn”, aldus de bewindsman.
Financiering en technische bijstand van de IDA zullen volgens het persbericht de economische en sociale hervormingen aanvullen die door het land zijn ondernomen onder het programma van het Internationaal Monetair Fonds. “Ze zullen bijdragen aan het opbouwen van een duurzamere en welvarendere toekomst voor alle Surinamers.”
Samenwerking met Wereldbank
Volgens Dirk Reinermann, directeur van Internationale Ontwikkelingsassociatie Mobilisatie, zet de Wereldbank Groep zich in om Suriname te ondersteunen op zijn ontwikkelingspad en toegang te bieden tot betaalbare financiering en expertise die het land zullen helpen zijn ontwikkelingsdoelen te bereiken. Het lidmaatschap van Suriname toont volgens de IDA de toewijding van het land om aan duurzame ontwikkeling en veerkracht te werken. “Er zal voor worden gezorgd dat niemand wordt achtergelaten terwijl het land werkt aan het realiseren van zijn langetermijn economische en sociale doelen.”
Suriname werd in 1978 lid van de Wereldbank, maar maakte geen gebruik van Wereldbank- en IDA-financiering door de beschikbaarheid van ontwikkelingshulp uit Nederland. De samenwerking met de Wereldbank werd in de afgelopen tien jaar opgestart. Om het lidmaatschap bij IDA te realiseren, werd historische documentatie verkregen met hulp van De Nationale Assemblee en de ministeries van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Justitie en Politie.

Suriname werd op 18 oktober toegelaten als 175ste lid van de IDA van de Wereldbank. [: Financiën en Planning]