Suriname nu ver beneden COVID-19-gevarenzone

Suriname is met een gemiddeld aan van zes besmettingen per dag, de vorige week, nu wel ver beneden de gestelde gevarenzone van 25 besmettingen per dag. Het land kan van code rood nu terug naar code oranje. Dit zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vanavond in een televisietoespraak tot de natie. De bewindsman sprak namens president Chan Santokhi.
Hij benadrukte echter dat we als persoon steeds meer op ons gemak zijn. “Laat dat gemak echter niet overslaan tot nonchalance. Wij zijn er nog niet,” zei de minister.
De maatregelen voor de periode 9 tot en met 22 november zijn:
Maatregel 1Het uitgaansverbod blijft ingesteld van 22:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend.
Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen:
Maatregel 2Geen samenscholing van groepen groter dan dertig personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend.
Maatregel 3Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan met inachtneming van de volgende voorwaarden:– Het aantal toegestane aanwezige personen wordt bepaald door de beschikbare capaciteit van de desbetreffende ruimte.– De maatstaf is gesteld op niet meer dan 1 persoon per 5 vierkante meter tegelijkertijd.
Maatregel 4Recreatieve sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden. Dit zonder scheidsrechters en/of toeschouwers. Onverkort blijft van kracht dat sporten met intensief contact nog niet zijn toegestaan.
Maatregel 5Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.
Maatregel 6Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten. Er zullen sancties volgen indien genoemde plekken, ondanks het verbod toch open zijn.
Maatregel 7Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging open. Tenzij zij beschikken over terrassen in de open lucht. Verder zijn opengesteld markten, recreatieoorden, casino’s,gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, sportscholen, yoga, dansscholen, aerobics, zumba en sport- of fitnesscentra.
Contactberoepen zoals de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops mogen ook hun werkzaamheden verrichten. Dit alles volgens de geldende protocollen, met inachtneming van de COVID-19-maatregelen.
Maatregel 8De grens via de lucht wordt partieel geopend voor personenverkeer, mits wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is. De detailinformatie wordt verstrekt aan de desbetreffende actoren in de luchtvaartsector.
“Het mag duidelijk zijn dat de regering u in de gelegenheid wilt stellen om op een veilige en verantwoorde wijze buitenlandse trips te maken. Dit natuurlijk conform de protocollen. Daarom vraag ik u zich zo omstandig mogelijk te laten informeren indien U plannen hebt om te reizen.
Maatregel 9Vluchten naar het binnenland worden slechts ondernomen onder naleving van de geldende luchtvaart protocollen .
Maatregel 10Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald