Suriname mag bekwame staatsburgers Caricom niet weigeren

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) heeft op 18 mei 2023 de interdepartementale commissie Vrij Verkeer van Personen (VVP) geïnstalleerd. De commissie gaat de bewindsman adviseren over de aanvraag van staatsburgers van lidlanden van de Caricom ter verkrijging van de status van bekwame burger. Met deze status kan de aanvrager zich vrijelijk bewegen binnen de Caricom, waaronder Suriname.
De bewindsman legt de nadruk op de waarborging van het recht van staatsburgers op de status van bekwame burger binnen de Carïbische Gemeenschap, dit tegen de achtergrond van het vrije verkeer van personen. Dit is een fundamenteel recht van staatsburgers van de Caricom. Suriname heeft zich hieraan gecommitteerd en mag op basis hiervan de status van bekwame burger niet weigeren aan staatsburgers van de Gemeenschap.
Suriname heeft nog niet alle categorieën van bekwame burgers opgenomen in de wet. De categorieën die nog in de wet opgenomen moeten worden, zijn onder meer: huishoudelijk personeel, landbouw arbeiders en beveiligingspersoneel. Academici, mediawerkers, sporters, musici, artiesten, leerkrachten en verpleegkundigen zijn reeds opgenomen. Intussen heeft het ministerie het proces ingezet om de overige categorieën een wettelijke grondslag te geven.
De commissie, die voor een periode van twee jaar is geïnstalleerd, wordt geleid door de onderdirecteur Arbeidsmarkt van het ministerie, Naomi Esajas-Friperson. Zij wordt ondersteund door Marijke Bhaggoe (EZ), Daniela Rosario (MinOWC), Dina Pinas-Westfa (BIBIS), Eline Amania (JusPol), Johan Ooiberg (Defensie), Andjeniedevi Autar (Volksgezondheid), Patricia Amatkario (BIZA) en secretaris Brian Creebsburg (AWJ).