Suriname krijgt 20.000 Covid-19-sneltesten

30/10/2020 15:56 – Robin Austen
PARAMARIBO – Binnenkort zullen de naar schatting twintigduizend antigeensneltesten door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) in pilotvorm beschikbaar worden gesteld om de testcapaciteit te vergroten. “Deze sneltesten zijn nodig. Alle diagnostische middelen die wij kunnen inzetten, gaan we inzetten”, houdt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid de Ware Tijd voor.
De bewindsman legt uit dat het verschil met de andere sneltesten is dat de antigeensneltest het ‘virus’ meet en niet de ‘antilichamen’. “Antigeentesten zijn echt specifiek op Covid-19.” Bovendien haalt de minister het kostenvoordeel aan. “Want een commerciële swabtest kost al gauw vijftig US dollar. De antigeensneltest zeven tot acht US dollar. We laten er kritisch naar kijken door onze deskundigen en microbiologen.”
De sneltesten die door de Paho aan het ministerie van Volksgezondheid zullen worden aangeboden, zijn geen vervanging maar zijn als toevoeging op de bestaande PCR- test, stelt John Codrington, hoofd van het klinisch chemie laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). “Voor het binnenland of in dorpen waar een uitbraak plaatsvindt, zouden de sneltesten een uitkomst zijn om een eerste indicatie vast te stellen.”
Zowel de sneltest als de antigeentest is volgens epidemioloog Rajesh Ori bestemd voor plekken en gevallen waar er géén testmogelijkheid is. “Of waar je acuut iemand moet testen om te weten wat de status van die persoon is.” Binnen twintig minuten is er al een uitslag bekend. Maar deze is alleen te gebruiken op personen met klachten, merkt Ori op. “Er is nu voldoende testcapaciteit. Er wordt bekeken waar de gedoneerde antigeentestapparaten zullen worden ingezet.”
Ramadhin zegt dat hij nog geen zicht heeft op het totale kostenplaatje van het testbeleid dat tot nu toe aan de Covid-19 is besteed. Dagelijks vinden er nog steeds honderden testen plaats, zegt Codrington. Het testbeleid in Suriname is dat men zich laat testen als er klachten zijn. Of de positieve trend louter te maken heeft met de burger die zich goed houdt aan de maatregelen, is voor hem een vraagteken.
“Er moeten meerdere factoren een rol spelen zoals klimatologische omstandigheden. De wetenschappers in Suriname moeten gaan nadenken over de geaardheid van het virus in de Surinaamse constellatie.” Het bevreemdt Codrington namelijk dat Coronie en Nickerie relatief weinig besmettingen hebben, terwijl in Paramaribo sprake was van uitbraken. “Betekent dat dat de mensen in Coronie en Nickerie zich beter zouden houden aan de maatregelen?”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname