Suriname komende drie maanden natter dan normaal

In de komende drie maanden zal het volgens de recente metingen van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) meer regenen in Suriname. “Het zal natter zijn dan normaal”, liet het MDS-hoofd, Sukarni Sallons-Mitro, op 4 juni optekenen tijdens een persconferentie. De bijeenkomst was georganiseerd door de ministeries Openbare Werken, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Regionale Ontwikkeling en Sport. De persconferentie ging over de status van wateroverlast in Suriname.
Voorafgaand aan de uiteenzetting van de drie ministers hield Sallons haar presentatie over de weergave van het weer en klimaat in Suriname. Aangegeven is dat er metingen van de gemiddelde neerslag zijn gedaan bij de meetpunten in de kustvlakte en in het binnenland. “Als er gekeken wordt naar de cijfers van de afgelopen drie maanden maart, april en mei zien wij dat het in de kustvlakte relatief natter is geweest dan het vier jaren gemiddelde. In het binnenland heeft het juist minder geregend”, zei Sallons.
Toch lijkt het volgens de hoofdverantwoordelijke van de MDS alsof er meer neerslag is geweest vanwege de overstroomde gebieden in het binnenland. De gebieden die te kampen hadden met wateroverlast of nog steeds in deze situatie zitten, zijn gebieden waar geen meteo-meetpunten zijn geplaatst.
In die gebieden zou er mogelijk meer neerslag zijn gevallen met het gevolg wateroverlast. Op het station Leliëndaal is een maximaal maandtotaal aan neerslag van 567.6 millimeters (mm) genoteerd voor de kustvlakte, terwijl er op het station Amatopo in het zuiden van Suriname een maximaal van 746.8 mm neerslag is gemeten. “Wanneer er plaatsen zijn waar de Meteorologische Dienst geen meetpunten heeft en deze hoeveelheid neerslag valt, dan kunnen sommige gebieden wel wateroverlast ondervinden”, gaf Sallons verder aan.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald