Suriname en Guyana staan op het punt een belangrijke rol te gaan spelen in de mondiale aardgasmarkt. De twee landen maken hun intrede op een cruciaal moment, nu aardgas wereldwijd wordt geprezen als een ‘brugbrandstof’ die helpt bij de overstap van steenkool naar schonere energiebronnen. Naar verwachting zal de vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) tegen 2040, wereldwijd met meer dan 50 procent toenemen, voornamelijk door een verschuiving in industriële energiebronnen in landen als China, India en andere regio’s in Zuid- en Zuidoost-Azië.
De wereld verhandelde in 2023 ongeveer 404 miljoen ton LNG, een lichte stijging ten opzichte van 397 miljoen ton in 2022. Een rapport van Shell Energy eerder dit jaar voorspelde dat de vraag naar LNG in 2040 tussen 625 en 685 miljoen ton per jaar zou kunnen bereiken. In lijn met deze groeiende vraag, voorspelt een nieuw rapport van Wood Mackenzie, dat Guyana en Suriname gezamenlijk tot 12 miljoen ton LNG per jaar kunnen gaan produceren binnen het komende decennium. Het gas komt uit het Guyana-Suriname-bekken, waar naar schatting 13 biljoen kubieke voet aardgas aanwezig is, voornamelijk in de Haimara-cluster in Guyana en Blok 52 in Suriname.
De projecten hebben naar verwachting een economisch haalbare break-even-prijs van ongeveer USD 6 per mmbtu. Hoewel deze ontwikkelingen potentie tonen, blijven er nog onduidelijkheden rondom de commerciële structuren en fiscale voorwaarden. Suriname lijkt voorop te lopen in de pro-jectontwikkeling, met mogelijk het eerste gas in 2031. Sinds de ontdekking van grote olievoorraden voor de noordkust van Guyana door ExxonMobil in 2015, is de economie van Guyana sterk gegroeid, met historische uitbetalingen aan burgers. Ook Suriname verwacht mee te profiteren van de groeiende vraag naar aardgas dat een nieuwe impuls kan geven aan zijn opkomende energie-industrie.
Volgens Amanda Bandeira, onderzoeksanalist bij Wood Mackenzie, bieden de projecten in Guyana en Suriname nieuwe mogelijkheden op het gebied van kostenconcurrerende LNG-productie, vooral in de context van de recente pauze in Amerikaanse LNG-exportprojecten onder de regering-Biden. Deze pauze, ingesteld om de impact op energiezekerheid, inflatie en milieu te onderzoeken, creëert een strategisch aanbodvenster voor Zuid-Amerikaanse leveranciers. “Guyana en Suriname kunnen zo niet alleen concurreren op prijs, maar ook als regionale leveranciers fungeren en voldoen aan de vraag vanuit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika”, aldus Bandeira.
De geografische ligging van Guyana en Suriname biedt ook een concurrentievoordeel. Met toegang tot de Caribische Zee zijn beide landen gunstig gepositioneerd voor transport naar Aziatische, Europese en Afrikaanse markten zonder de hoge kosten van het Panamakanaal, dat onlangs werd geplaagd door droogte.
The post Suriname heeft voorsprong; eerste gas mogelijk in 2031 ..
- Santokhi maakt laatste buitenlandse reis als president..
- Amnestievoorstel..
- Politie Waldeck treft menselijke resten aan in schommel..
- Financiën maakt zich op voor koersbeheersingsmaatregelen..
- Chinese en Surinaamse ambassadeurs bieden geloofsbrieven aa…..
- Brunswijk heeft geen problemen met de vele buitenlandse rei…..
- Noors bedrijf sluit overeenkomst met Staatsolie voor datave…..
- Ramdin: ‘Suriname is een van de meest beboste landen ter aa…..
- Overheid crèches hebben personeelstekort van 107 mensen; vi…..
- OKB-delegatie bestudeert Amerikaanse verkiezingsproces en v…..
- Harris erkent nederlaag: “We moeten de uitkomst acceptere…..
- Republikeinen heroveren controle over Amerikaanse Senaat..
- ABOP eist ministerie van Binnenlandse Zaken op..
- Waldemar Kowsoleea..
- SIAF..
- Charleen Vallery Karijosentono-Toekiman al een week vermist..
- Nog steeds tekort aan medicijnen..
- Delegatie OKB in de VS voor observatie stemmingsproces..
- Biden feliciteert Trump en nodigt hem uit voor ontmoeting i…..
- Prijsbeheersing en consumentenbescherming tijdens de feestd…..
- Aanbestedingswet 2023 met 28 stemmen goedgekeurd..