Suriname heeft veel bekijks op cultureel festival in China

Surinaamse bursalen in China hebben geparticipeerd aan de 19th International Youth Cultural Festival van de University of International Business and Economics (UIBE) in Bejing, China. Suriname werd in de schijnwerpers geplaatst door de bursalen Refano Wongsoredjo, Aaliyah Kotzebue en Trinity Saridjan. Het evenement heeft na een onderbreking van drie jaar, vanwege de covidpandemie, weer plaatsgevonden.
Het doel van deelname aan dit evenement was om de internationale gemeenschap van studenten op de campus nader tot elkaar te brengen en hun landen op creatieve wijze te presenteren middels optredens zoals zang, dans, muziek en ander kunstvormen alsmede culinaire specialiteiten. In de stand van Suriname konden de bezoekers zich laten informeren over de culturele diversiteit, natuurschoon en de multiculturele samenstelling van de Surinaamse bevolking.
Er waren veel vragen over de ligging van het land, de verschillende talen en de betekenis van het gedicht ‘Wan Bon’ dat op een poster te lezen was. De bursalen hebben vol trots bijzonderheden belicht zoals de ligging van een moskee en een synagoge naast elkaar, de gezamenlijke viering van Holi Phagwa, Kerst en Ied-Ul Fitre, het unieke zandstrand te Galibi voor bedreigde zeeschildpadden en Suriname als een van de bosrijkste landen ter wereld.
Het kleurrijke décor trok veel bezoekers, waar zij de mogelijkheid hadden om met een inheemse hoofdtooi op of met een pijl en boog in de hand een foto te maken. De inrichting van de stand was een eerbetoon aan zowel de Inheemsen, maar ook vanwege de herdenking van 170 jaar Chinese Immigratie in Suriname. De Surinaamse ambassade in Beijing heeft onder andere bijgedragen met attributen voor de inrichting van de stand.