Suriname gebruikt geen vervalst Covid-19-vaccin

31/03/2021 10:01 – Aidy Pinas-Agodeba

De doses AstraZeneca-vaccins in Suriname zijn door de overheid aangeschaft en autenthiek. : NTB  
PARAMARIBO – Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid garandeert in gesprek met de Ware Tijd dat het AstraZeneca-vaccin dat Suriname gebruikt tegen Covid-19 betrouwbaar is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft pas alarm geslagen over een vervalst vaccin dat in de Amerika’s in omloop is. Landen zijn opgeroepen om alert te zijn.
Het vervalste vaccin, geïdentificeerd als ‘BNT162b2′, is vorige maand in Mexico opgemerkt. Het is toegediend aan patiënten buiten de officiële vaccinatieprogramma’s. De WHO vermoedt dat het vervalste vaccin nog steeds in omloop is in de regio. De fabrikant van het originele Covid-19-vaccin BNT162b2 heeft gemeld dat het neppe product niet van haar komt.
Ramadhin zegt dat het gebeuren in Mexico één van de redenen is waarom de regering besloten heeft om bedrijven geen toestemming te geven om zelf op zoek te gaan naar het Covid-19-vaccin om in Suriname te verkopen. Alles wat er tot nu toe in het land is, is door de overheid aangeschaft. “Vanaf het begin is vanuit het bedrijfsleven gevraagd om zelf te mogen importeren, maar we hebben dat niet gestimuleerd, omdat er toen al duidelijke indicaties waren dat er neppe producten op de markt zijn. Wij roepen daarom nog steeds op het beleid van de regering te volgen.”
De bewindsman heeft burgers gevraagd om zich alleen op door de overheid aangegeven plekken gratis te laten vaccineren. Indien betaling wordt gevraagd moet dit direct gemeld worden. “De WHO waarschuwt ook voor valse vaccinatiekaarten en -boeken die ten verkoop worden aangeboden. We zijn heel alert op dit soort zaken.”
De WHO onderstreept dat het vervalste Covid-19-vaccin een ernstig risico vormt voor de volksgezondheid in de wereld. Het vormt een extra belasting voor kwetsbare bevolkingsgroepen en gezondheidssystemen. Personen bij wie het vervalste vaccin is gebruikt wordt geadviseerd om dit te melden en onmiddellijk medisch advies te vragen.
De WHO vraagt om meer waakzaamheid binnen de toeleveringsketens van landen en regio’s die waarschijnlijk te maken zullen krijgen met deze vervalste producten. Ziekenhuizen, klinieken, gezondheidscentra, groothandelaren, distributeurs, apotheken en alle andere gebruikers en of leveranciers van medische producten moeten ook alert zijn. De WHO adviseert om medische producten alleen aan te schaffen bij geautoriseerde leveranciers.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname