Suriname en VS versterken ‘criminele’ samenwerking

09/04/2021 05:50 – Van onze redactie
PARAMARIBO – Door een Letter of Agreement te tekenen om transnationale criminaliteit tegen te gaan, hebben Suriname en de Verenigde Staten (VS) een nieuw hoofdstuk toegevoegd aam de banden die ze onderhouden op politioneel gebied. Via de overeenkomst krijgen de Amerikaanse ambassade in Paramaribo en Suriname toegang tot additionele fondsen van het Bureau of International Narcotics and Law Enforcement van de US State Department.
De middelen moeten worden gestoken in projecten die tot doel hebben inspanningen te verstevigen op justitieel gebied. “De VS wil de relatie met Suriname verdiepen en deze verbintenis is een stap in die richting”, reageerde Karen Lynn Williams, de Amerikaanse ambassadrice in Suriname. Ze tekende het document met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Deze overeenkomst zal ervoor zorgen dat het gevecht tegen de transnationale criminaliteit.
Baidjnath Panday, die volgende week met pensioen gaat, toonde zich dankbaar voor de samenwerking op het gebied van de controle op verdovende middelen en wetshandhaving. Amoksi: “Er ligt nog een grotere taak voor ons en dat is om grip te krijgen op de veiligheidsontwikkelingen, vooral met betrekking tot de georganiseerde criminaliteit.”
De Amerikaanse ambassade zegt in een persbericht dat dit partnerschap geen nieuwe is en dat de twee landen een lange historie hebben van samenwerking. Genoemd worden de meer dan honderd Surinaamse politieagenten die zijn getraind door de VS, de speedboten en fietsen die zijn geschonken aan het Korps Politie Suriname en het beschikbaar stellen van middelen voor het trainen van medewerkers van de Port Control Unit door het Drugs and Crime-bureau van de Verenigde Naties. Daarnaast heeft de VS zeshonderdduizend US dollar gestopt in de inspanningen van Suriname om het witwassen tegen te gaan. Daarbij werd de National Risk Assessment opgezet, die policy’s moet ontwikkelen.
Los van het politie en justitieel apparaat, heeft Suriname ook op andere gebieden kunnen profiteren van de hechte band met de VS, schrijft de ambassade. Vorig jaar alleen zijn honderdenduizenden US dollars beschikbaar gesteld in het gevecht tegen Covid-19 in Suriname. Ook waren er virtuele uitwisselingen en kenmerkte 2020 zich door het historische bezoek van Buza-minister Mike Pompeo aan het land.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname