Suriname en Nederland tekenen twee overeenkomsten

President Chan Santokhi heeft vandaag een ontmoeting gehad met Nederlandse minister-president Mark Rutte. De regering noemt de ontmoeting tussen de Surinaamse president en de Nederlandse premier een historisch moment, omdat er langer dan tien jaar geen officieel bezoek van een Surinaamse regering aan Nederland is geweest. Vandaag zijn er twee overeenkomsten ondertekend op het gebied van de volksgezondheid en justitie.
Bij het aantreden van de huidige regering werden op basis van reciprociteit weer ambassadeurs in beide landen benoemd, waarbij Surinames vertegenwoordiger Rajendre Khargi werk heeft gemaakt van het bezoek van president Santokhi aan Nederland.
Een boks tussen Rutte en Santokhi. Foto: Kabinet van de President
President Santokhi had de ontmoeting met premier Rutte op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in aanwezigheid van de Nederlandse minister van dit departement, Sigrid Kaag, en Surinames minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin.
Er vond een ondertekening plaats van twee documenten, waaronder een schenkingsdocument tussen Suriname en Nederland, inzake beschermingsmiddelen en COVID-19-testen. Deze ondertekening en overhandiging geschiedde tussen de Volksgezondheidsministers Hugo de Jonge en Amar Ramadhin.
Op het gebied van Justitie en Politie zal ook een project beklonken worden inzake reklassering.
Premier Rutte ontvangt president Santokhi in het Torentje, waar de werkkamer van de premier zich bevindt. Foto: Kabinet van de President
Verder hebben de aanwezige Surinaamse ministers intussen gesprekken gevoerd met hun Nederlandse counterparts. Hierbij dient vermeld te worden dat de Nederlandse regering wel demissionair is, maar dat op het stuk van de buitenlandse politiek dit niet het geval is, waardoor afspraken met de staat Suriname een zekere validiteit hebben, meldt de regeringsvoorlichtingsdienst.