Suriname en Guyana tekenen luchtvaartovereenkomst

Suriname en Guyana hebben gisteren het Air Service Agreement (ASA) getekend. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en zijn collega van Guyana, Juan Edghill, hebben hun handtekening geplaatst onder de bilaterale Open Sky luchtvaartovereenkomst. Beide landen erkennen deze overeenkomst en het wederzijds voordeel in de luchtvaartsamenwerking, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.
Volgens minister Jubithana biedt deze overeenkomst Suriname mogelijkheden voor uitbreiding van het routenetwerk. Minister Edghill spreekt van een historische overeenkomst, omdat die ook is getekend op de internationale dag van de burgerluchtvaart. De overeenkomst legt geen restricties met betrekking tot de frequenties, capaciteit van luchtverkeersdiensten tussen beide landen. “Vooral passagiers- en cargovluchten van en naar Suriname via Guyana zullen verder toenemen. Ook Guyana zal profijt hieruit halen,” gaf de bewindsman aan. Guyana heeft namelijk geen rechtstreekse vluchten naar de Europese Unie.
Tijdens de bilaterale gesprekken in Paramaribo rond de onafhankelijkheid tussen president Chan Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali, is door beide staatshoofden de toezegging gedaan voor intensiever en structureel luchtverkeer tussen beide landen. Het traject om te komen tot de overeenkomst moest met voortvarendheid worden opgepakt. Volgens minister Jubithana was in de jarenlange bilaterale relatie tussen beide landen nimmer sprake van een luchtvaartovereenkomst. Alles gebeurde op basis van goodwill.
Met de ondertekening van deze luchtvaartovereenkomst is de weg nu vrij voor De Nationale Assemblee om de overeenkomst te verheffen tot een Verdrag, waarna het in werking moet treden, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald