Suriname en Frans-Guyana gaan agro-handel bevorderen

Surinaamse ondernemers ondervinden diverse drempels bij het exporteren van agrarische producten naar Frans-Guyana. Onder meer de illegale handel van producten is een probleem. Om verandering te brengen in deze situatie moeten Suriname en Frans-Guyana komen tot een gezamenlijk beleid. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in dit kader afgelopen vrijdag gesproken met de voorzitter van het Parlement van Frans-Guyana, Rodolphe Alexandre.

Sewdien en Alexandre hebben het contact opgepakt dat al in 2018 is gelegd, toen Sewdien nog voorzitter was van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA). Vanuit zijn functie als minister van LVV zal Sewdien nu zaken concretiseren, zegt de voorlichting van LVV, en zal er een beleid komen om de onderlinge handel in agrarische producten te bevorderen. Het beleid van LVV zal erop gericht zijn om de agri-business samenwerking op gang te brengen.

Frans-Guyana is een enorme groeimarkt voor Surinaamse agrarische producten met een uitwaaiering naar de Franse eilanden in het Caraïbisch gebied. Met synchronisatie van het beleid tussen de beide landen kunnen de separate markten verruimd worden en hun concurrentievermogen worden vergroot. Suriname zal ondersteuning bieden en trainingen verzorgen aan Frans-Guyana op het gebied van fytosanitaire issues en voedselveiligheid. Er komt een ‘Technical Joint Committee’ om de diverse kwesties te bespreken tussen de deskundigen van beide landen en oplossingen te bedenken.Sewdien wil ook gemeenschappelijk marketing traject uitzetten, zodat de gemeenschappelijke agrarische producten concurrerend kunnen worden afgezet op de internationale markt. Hierbij ziet Sewdien een rol voor de private sector. Bij het gesprek werd Sewdien ondersteund door Anne Mathieu en Tania Lieuw-A-Soe, waarnemend voorzitter van de FSA. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com