Suriname en Curaçao ondertekenen overeenkomst voor intensievere handelssamenwerking

WILLEMSTAD — De Raamwerkovereenkomst Partial Scope Trade Agreement, die Suriname en Curaçao hebben getekend, is gericht op het bevorderen van de handel en economische samenwerking en vormt een belangrijke stap naar nauwere economische banden tussen beide landen. De ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Charles Cooper (Economische Ontwikkeling) plaatsten hun handtekening onder de verbintenis in bijzijn van president Chandrikapersad Santokhi en premier Gilmar Pisas.
In een persbericht schrijft de Communicatiedienst Suriname dat de Partial Scope Trade Agreement van dinsdag een solide basis biedt voor het verminderen van handelsbelemmeringen, het stimuleren van bilaterale handel en het faciliteren van investeringen in diverse sectoren, waaronder de olie- en gasindustrie, visserij, toerisme en landbouw. “De overeenkomst opent nieuwe mogelijkheden voor beide landen om samen te werken op het gebied van industriële ontwikkeling en wederzijdse investeringen”, wordt aangegeven.

“Door onze krachten te bundelen, kunnen we onze economieën laten groeien en onze volkeren dichter bij elkaar brengen”
President Santokhi
Volgens Ramdin is dit akkoord het resultaat van een langdurig traject, waarin intensief is samengewerkt met de regering van Curaçao. “Het symboliseert een nieuw hoofdstuk in onze historische en familieband, maar vooral in onze economische samenwerking”, verklaarde de minister. “Wanneer deze overeenkomst tot uitvoering wordt gebracht, is het van essentieel belang dat we op een praktisch niveau samenwerken, zowel tussen ministers als op technisch vlak. Het succes van dit akkoord hangt af van onze gezamenlijke inzet om het te laten slagen.”
Ramdin onderstreepte ook dat Suriname steun nodig heeft van Curaçao op het gebied van investeringen en financiële injecties, met het oog op de vele mogelijkheden die voor beide landen in het verschiet liggen. “We delen niet alleen een taal, maar ook een sterke gemeenschap. Er wonen veel Surinamers op Curaçao, wat onze samenwerking alleen maar versterkt. Dit is een uitgelezen moment om op alle vlakken samen te werken en de voordelen van deze overeenkomst te benutten.”
(lees verder onder de )

Op de Hato Airport werd president Chandrikapersad Santokhi (r) ontvangen door premier Gilmar Pisas. [: kabinet van de president]Olie en gas
Santokhi heeft dinsdag in Fort Amsterdam een bilaterale ontmoeting gehad met gouverneur Lucille George-Wout in Fort-Amsterdam. Het staatshoofd toonde zich ingenomen met de oprechte belangstelling van de gouverneur voor de Surinaamse olie- en gasproductie, met bijzondere aandacht voor de milieuaspecten.
De president nodigde Curaçao uit om actief deel te nemen aan de ontwikkelingen binnen deze olie- en gassector. “Suriname staat aan de drempel van een ongekende economische kans door de commerciële ontwikkeling van olie en gas in onze territoriale wateren. Financiële instellingen op Curaçao kunnen een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van deze groei, met name door in te spelen op de financieringsbehoefte van Surinaamse bedrijven die diensten willen leveren aan deze opkomende sector”, aldus Santokhi.
Ook andere economische sectoren werden besproken, waaronder de handel in houtproducten, landbouw en toerisme. “De economische diversificatie, met de toerismesector als speerpunt, biedt enorme mogelijkheden voor samenwerking tussen onze landen. Door onze krachten te bundelen, kunnen we onze economieën laten groeien en onze volkeren dichter bij elkaar brengen.”
(lees verder onder de )

President Chandrikapersad Santokhi (l) en gouverneur Lucille George-Wout (r) hadden het met name over de olie- en gassector.Historische band
De CDS schrijft dat Santokhi de eerste president van Suriname is die een officieel bezoek brengt aan Curaçao. Dit moment werd door hem en de gouverneur gezien als een versterking van de historische en culturele banden tussen beide landen. “De band tussen onze volkeren is onlosmakelijk en manifesteert zich op vele manieren, met name door de sterke aanwezigheid van de Surinaamse gemeenschap op Curaçao”, zei Santokhi.
George-Wout, die Surinaamse roots heeft, sprak haar waardering uit voor de sterke historische verbondenheid tussen beide landen en benadrukte het belang van verdere samenwerking op verschillende gebieden. “De relatie tussen Curaçao en Suriname is gebaseerd op gedeelde waarden en een gezamenlijke geschiedenis. Het is nu tijd om te onderzoeken hoe we die banden kunnen versterken, vooral op economisch vlak.”
Na samen met first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en Ramdin op de Hato Airport te zijn verwelkomd door Pisas, legden Santokhi en de premier een krans bij het monument van Louis Doedel. Enkele nabestaanden van de Surinaamse held waren daarbij aanwezig.

President Chandrikapersad Santokhi en premier Gilmar Pisas legden een krans bij het standbeeld van Louis Doedel. [: kabinet van de president]