Suriname en België bespreken mogelijkheden Skills Mobility Partnership project

PARAMARIBO — Suriname heeft in Belgie gesprekken gevoerd die zijn gericht op het versterken en uitbreiden van het educatiesysteem in de zorgsector van Suriname, met specifieke aandacht voor de uitbreiding van het verplegend personeel. De resultaten hiervan moeten invulling geven aan het opzetten van een Belgisch-Surinaams ‘Skills Mobility Partnership’ (SMP) project.

De gesprekken hebben zijn donderdag en vrijdag gevoerd door een delegatie, bestaande uit medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en het ministerie van Volksgezondheid. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zal het partnerschap faciliteren.

“Het doel is om in een win-win model de opleidingsmogelijkheden te verbreden en uitwisseling van zorgwerkers tussen Suriname en België mogelijk te maken”

Het SMP heeft als doel de Surinaamse zorgopleiding te verbeteren door curricula aan te passen aan internationale normen, het aantal afgestudeerden te verhogen en internationale carrièremogelijkheden te bieden. Het project omvat ook de ontwikkeling van een duurzaam model voor vaardigheids- en kennisoverdracht tussen beide landen, wat zowel de Belgische zorgsector als het Surinaamse gezondheidssysteem ten goede zal komen.

In het project komen ook mogelijkheden aan de orde, waaronder om tijdelijke tekorten in Surinaamse ziekenhuizen in te vullen met Belgische specialisten, alsook de mogelijkheid voor technische coaching en training voor ziekenhuismanagement en -personeel. Het doel is om in een win-win model de opleidingsmogelijkheden te verbreden en uitwisseling van zorgwerkers tussen Suriname en België mogelijk te maken.

In dit kader zal Suriname concrete voorstellen uitwerken en deze in een vervolgfase presenteren aan de Belgische partijen. Er zijn bezoeken gebracht aan enkele zorginstellingen, waaronder ‘Zorgnet-Icuro’ in Brussel en ‘de Medemens’ in Antwerpen.

De delegatie stond onder leiding van ambassadeur Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van BIBIS en directeur Rakesh Gajadhar Sukul van het ministerie van Volksgezondheid. Bij de bezoeken waren eveneens vertegenwoordigers van het IOM aanwezig en de op de eerste dag van presentaties hebben vertegenwoordigers van het Covab en het IOM eveneens deelgenomen.