Suriname is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend als malariavrij land. Het ministerie van Volksgezondheid ontving vandaag het bericht dat Suriname het certificaat voor malaria-eliminatie toegekend krijgt. Hiermee is Suriname het eerste land in de Amazone-regio dat deze uitzonderlijke status bereikt – een mijlpaal in de geschiedenis van de publieke gezondheidszorg.
De WHO verleent het certificaat aan landen die gedurende minimaal drie jaar geen lokale malariagevallen hebben geregistreerd én die beschikken over systemen die herintroductie effectief kunnen voorkomen. In het geval van Suriname zijn sinds september 2021 geen inheemse malariagevallen meer vastgesteld.
Dertig jaar strijd tegen malariaSuriname’s succes is het resultaat van bijna drie decennia aan gecoördineerde inspanningen. Sinds de oprichting van de Malaria Board in 1996, heeft het land consistent beleid gevoerd onder leiding van deskundigen en betrokken organisaties. Malaria was lange tijd een ernstige bedreiging, met name in het binnenland, waar kinderen en zwangere vrouwen bijzonder kwetsbaar waren.
Dankzij de gezamenlijke inzet van instellingen zoals de Anti Malaria Campagne (AMC) van het BOG, de Medische Zending (MZ), de Stichting ter Bevordering van Wetenschappelijk Onderzoek in Suriname (SWOS) en het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) kon het tij worden gekeerd. Ook internationale partners zoals PAHO/WHO, het Global Fund, de IDB en USAID leverden cruciale ondersteuning.
Importgevallen blijven uitdagingHoewel de lokale transmissie is gestopt, blijft malaria een reëel risico door importgevallen uit buurlanden, Afrika en Azië. Jaarlijks worden gemiddeld 70 importgevallen vastgesteld, vaak bij reizigers, terugkerende bewoners of buitenlandse goudzoekers. Laatstgenoemden vormen een bijzonder risicoprofiel vanwege hun directe toegang tot het binnenland, waar de ziekte opnieuw kan opduiken.
Om dat te voorkomen heeft het Malariaprogramma veldwerkers getraind in de verschillende regio’s, die besmettingen tijdig kunnen opsporen en behandelen. Ook de Medische Zending test actief personen die zich aanmelden na buitenlandse reizen.
Continuïteit en alertheid van levensbelangDe strijd tegen malaria werd mogelijk doordat opeenvolgende regeringen het malaria-beleid onaangetast lieten, waardoor expertise behouden bleef. De recente erkenning door de WHO is dan ook niet alleen een medisch succes, maar ook een voorbeeld van bestuurlijke stabiliteit en interinstitutionele samenwerking.
Maar het werk is nog niet voorbij, benadrukt het ministerie. In buurlanden als Brazilië, Frans-Guyana en Guyana komt malaria nog steeds voor. Suriname moet daarom waakzaam blijven, want één importgeval kan in theorie leiden tot een herintroductie van de ziekte.
- Binnenkort onthulling kunstwerk ’De let en! – Da it’e…..
- Gedreven door komende olie-industrie: Commewijne ontwikkele…..
- Ori: “Uitbetaling Spaans leerkrachten wacht op goedkeuring …..
- Nog meer onweersbuien in aantocht..
- Voorstel voor één nationale vrije dag voor alle groepen in …..
- Straat van Hormuz inzet in olieconflict Iran-VS..
- Nigeria kampt met economische crisis: “Levens in gevaar van…..
- Vincent Olijfveld (50) Amsterdam 18-6-2025..
- Maurits Merle William Sairras (55) Amsterdam 18-6-2025..
- Volksgezondheid: geen verhoogd risico op meningitis door sl…..
- Suriname rouwt om heengaan Patricia Etnel: ‘Het land heeft …..
- Toyota blijft vasthouden aan omstreden standpunt tegen voll…..
- Minister Nurmohamed heeft geen duidelijkheid over betaling …..
- Natio eindigt als laatste in poule A Concacaf Gold Cup..
- Philipsburg ongeslagen kampioen Fiba 3×3 Quest..
- De Chinese diaspora: een wereldwijd netwerk dat zich voor h…..
- Nederland geeft 119 gestolen sculpturen terug aan Nigeria..
- Democratie van onderop: een oplossing voor komende regering..
- Politie Zanderij houdt verdachte aan voor diefstal geldbedr…..
- Regeerakkoord zo goed als rond..
- Geerlings-Simons: ‘We gaan geen SRD 800 uitdelen zoals Chan…..