Suriname doet mee met VN-week

19/10/2020 07:52 – Ivan Cairo

Miniter Albert Ramdin.  
PARAMARIBO – Suriname zal de herdenking van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN) niet ongemerkt voorbij laten gaan. Tussen 19 en 24 oktober zullen er activiteiten plaatsvinden zoals in andere landen. Dat heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking bekendgemaakt. Daarbij werd een voorproefje gegeven van een video waarin Surinames lidmaatschap van de VN en het werk van de volkerenorganisatie worden belicht. Suriname is op 4 december 1975 als 144ste lid van de VN toegelaten.
Ramdin wees op het belang van de VN als organisatie die erop moet toezoen dat er bijvoorbeeld geen wereldoorlog meer uitbreekt. Het werkterrein is inmiddels uitgebreid naar alle sectoren en is niet alleen meer gericht op veilgheid en wereldvrede, zei de minister. Maandag vindt de presentatie plaats van een videoproductie waarbij diverse functionarissen aan het woord komen en vertellen over hun bijdrage binnen de organisatie.
Er komen lesbrieven voor het basisonderwijs, om ook scholieren bewuster te maken van de rol van de VN. Op het complex van de Anton de Kom Universiteit komt een muurschildering waarop de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zullen worden uitgebeeld. Ramdin zegt dat bij de VN-week het educatieve gedeelte ruime aandacht krijgt.
In het kader van de herdenkingsactiviteiten zal De Nationale Assemblee een buitengewone openbare vergadering houden op 23 oktober met toespraken van parlementsvoorzitter Marinus Bee en president Chandrikapersad Santokhi. Er zal ook een dialoog op hoog niveau worden gehouden met vertegenwoordigers uit diverse sectoren, waaraan ook jongeren zullen deelnemen. In een panel zullen onder anderen de ministers van Onderwijs en Cultuur en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, een vertegenwoordiger van de VN en de Sociaal Economische Raad deelnemen aan het debat.
Het is van belang in discussie te gaan met de huidige leiders over actuele vraagstukken. Deze debatten zullen virtueel gevolgd kunnen worden. Verder is er een verzoek om in de VN-week alle overheidsgebouwen in het blauw te verlichten: de kleur van de VN, maar ook van de vrede. De bewindsman zegt trots te zijn, dat Surinamers door de jaren heen niet alleen in de VN gezeten hebben, maar ook gekozen zijn om in commissies belangrijk werk te doen.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname