‘Suriname Cultural Roadmap’ aanzet structuur culturele en spirituele organisaties

06/12/2020 16:25 – Audry Wajwakana

Sunita Ramlochan-Tewarie (r) biedt cultuurdirecteur Roseline Daan een exemplaar van de Suriname Cultural Roadmap aan. : Stichting OHM  
PARAMARIBO – Suriname heeft diverse culturele en spirituele organisaties en scholen. Echter, de meeste doen hun eigen ding. Vanuit de sector is er behoefte aan regulering. Met het document ‘Suriname Cultural Roadmap’ hoopt Sunita Ramlochan-Tewarie, voorzitter van de stichting Organisatie Hindoe Media (OHM), hiertoe een aanzet te hebben gegeven. “Er is behoefte aan een overkoepelend orgaan per sector, die de richtlijnen moet uitzetten om bijvoorbeeld te kijken aan welke voorwaarden een organisatie zou moeten voldoen om operationeel te mogen zijn. Op dit moment lijkt het een wildwestsituatie. Als iemand geïnteresseerd is om yoga te doen, weet die niet waar die terecht moet zijn, omdat het niet echt bekend is wat de scholen precies aanbieden. Het is dus voor ieders bestwil om zo een roadmap te hebben”, zegt Ramlochan-Tewarie.
Volgens Ramlochan-Tewarie waren er voorheen al een paar rapporten opgesteld, maar deze keer is het voor het eerst voorgekomen dat alle betrokken organisaties middels een workshop, begin oktober, bij elkaar zijn geroepen. De subsectoren in dans, hindi, yoga, muziekeducatie en natak hebben presentaties gehouden. Het bij elkaar komen van de organisaties noemt de OHM-voorzitter een unicum. “Voorheen waren het losse componenten die bij elkaar kwamen, maar deze keer zijn ze allemaal bij elkaar geroepen. Dus alle muziekscholen, de yoga-, dans- en hindischolen en ze hebben aangegeven waar de knelpunten zijn. Het staat ook in het rapport wat de organisaties ervaren en waar een oplossing voor moet komen. Er is geen structuur of eenheid, iedereen doet maar zijn eigen ding en dat moeten we niet meer hebben”, zegt Ramlochan-Tewarie.
Tijdens de workshop bleek dat er behoefte is aan samenwerking binnen de eigen branche en ook een overkoepelend orgaan dat de jaarplanning opmaakt en het contact met het directoraat Cultuur onderhoudt. Het rapport is vorige week aan Cultuurdirecteur Roseline Daan aangeboden. De OHM-voorzitter geeft aan dat het document haar een handvat biedt om het cultuurveld goed te leren kennen. Zelf verwachten de organisaties dat de overheid, met name het directoraat Cultuur, een beleid voert dat gericht is op toezicht, richtlijnen en structuur bij de opzet, uitvoering en ondersteuning van activiteiten van de organisaties. Hoewel het rapport is opgesteld door een bundeling van Hindoe-organisaties, hoopt de OHM-voorzitter dat het breder getrokken wordt. “Wij hebben in elk geval hiermee de aanzet gegeven”, zegt ze.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname