Suriname bestudeert contracten Cubaanse verpleegkundigen

Suriname is op dit moment druk bezig de contracten voor het binnenhalen van Cubaanse verpleegkundigen te bestuderen. Het is eerder niet zo geweest dat ze zijn teruggestuurd; de Cubaanse zorgwerkers gingen terug omdat hun contractperiode was verlopen.
Binnenkort geeft het ministerie van Volksgezondheid een reactie op de correspondentie met Cuba, waarna het project voor het laten komen van zorgwerkers wederom kan aanvangen. Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in gesprek met Radio ABC.
Minister Ramdin bekritiseerde het beleid van de vorige regering. Volgens hem bedelt deze regering niet, en hebben de gesprekken met Cuba op basis van wederzijds respect plaatsgevonden. Het gaat volgens hem om een vorm van internationale samenwerking waarbij beide landen er baat bij hebben.
Zoals bekend zal Cuba tien gespecialiseerde verpleegkundigen inzetten op de neonatale afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Hier was kritiek op geleverd door de NDP, die stelde dat eerder een groot aantal Cubaanse artsen was teruggestuurd naar hun land omdat de regering ze niet capabel zou vinden. Nu zou men die Cubanen weer gaan ‘bedelen’ om terug te komen. “Dit is helemaal niet waar,” zei Ramdin. Volgens hem zijn de afspraken gericht op de verdere versterking van de samenwerking tussen Suriname en Cuba op het gebied van gezondheidszorg.
Ramdin gaf aan dat Cuba ondertussen de curricula vitae van de verpleegkundigen naar Suriname heeft opgestuurd ter beoordeling. De overeenkomst met het eiland wordt momenteel juridisch gescreend en zodra dat proces is afgerond, zullen de verpleegkundigen binnen enkele weken in ons land arriveren. De bewindsman bevestigt dat er een betalingsachterstand is met Cuba. Er wordt nu naar mogelijkheden gekeken om dit in orde te maken.