Suriname 175ste IDA-lid Wereldbank

PARAMARIBO – Suriname heeft zijn positie op de wereldwijde ontwikkelingskaart versterkt door het 175ste lid te worden van de International Development Association (IDA) van de Wereldbank. Door zijn handtekening te plaatsen onder het lidmaatschapsdocument op het hoofdkantoor van de Wereldbank in Washington D.C., zette minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning vrijdag een stap in verdere internationalisering van onze ontwikkelingsrelaties. IDA is een van de agentschappen van de Wereldbank die gespecialiseerd is in steun aan kleine, kwetsbare landen met lage inkomens. Deze steun bestaat uit subsidies, leningen tegen lage rentes en het delen van kennis. Hoewel Suriname officieel een middle-income country is, maken onze kleine schaal, de grote risico’s voor klimaatverandering en natuurrampen en de economische structuur het land kwetsbaar. Dit vormde dan ook de basis voor de lidmaatschapsaanvraag in 2022, die nu is goedgekeurd.
Als eerste direct resultaat van dit lidmaatschap komt er een programma om de woon- en werkgebieden rondom het Saramaccakanaal leefbaarder te maken. Dit wordt gefinancierd door een lening van USD 22 miljoen tegen gunstige voorwaarden. Het project zal aansluiten op het bestaande Wereldbankproject voor opschoning van het Saramaccakanaal en verbetering van de infrastructuur aan de Van ‘t Hogerhuysstraat.
Suriname werd in 1978 lid van de Wereldbank, maar maakte destijds geen gebruik van Wereldbank- en IDA-financiering door de beschikbaarheid van Nederlandse ontwikkelingshulp. De samenwerking met de Wereldbank werd in de afgelopen tien jaar opgestart. Om het lidmaatschap bij IDA te realiseren, werd historische documentatie verkregen met hulp van De Nationale Assemblee en de ministeries van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Justitie en Politie.
Tijdens de ondertekeningsceremonie in Washington benadrukte minister Raghoebarsing dat, hoewel Suriname uitkijkt naar een rooskleurige toekomst met olie en gas, de eerste olie- en gasdollars pas over drie jaar verwacht worden. Suriname komt uit een moeilijke periode waarin de macro-economie succesvol is hersteld en kan alle steun gebruiken om het dagelijkse leven van de bevolking te verbeteren, wat ook de centrale doelstelling is van de Wereldbank. De bewindsman benadrukte dat Suriname niet alleen ontvangt, maar ook geeft als een van de drie carbon-negatieve landen, die zuurstof leveren aan de wereld. Verder mag de harmonieuze multiculturele en multireligieuze samenleving in onze huidige roerige wereld gezien worden als een voorbeeld van hoe het ook kan. De Wereldbank reageerde verheugd op het lidmaatschap. Het IDA-team kijkt ernaar uit binnenkort een bezoek aan Suriname te brengen…[+]