Surinaamse greenstone belt vrijwel zeker groter dan gedacht

20/12/2020 00:00 – Van onze redactie

CRS’s Chief Executive Officer Dimitri Lemmer, : irp-cdn.multiscreensite.com  
PARAMARIBO – Goudmultinational Barrick onderzoekt de goudvoorkomens in Suriname, met als doel het opzetten van een grote mijn. Opvallend is dat het onderzoek plaatsvindt buiten wat wordt aangemerkt als de greenstone belt van het land.
De greenstone belt is het geologische gebied waarin goud voorkomt. Het lijkt erop dat dit gebied zeker 15 procent groter is dan op de geologische kaarten wordt aangegeven en dat Suriname meer goud heeft dan tot dusver werd aangenomen. Het gebied waar de exploratie zal plaatsvinden is wat ten noorden van het Goliathgebied.
Barrick is na Newmont de grootste goudmaatschappij in de wereld. “Dat Barrick interesse heeft, geeft al veel te kennen. Bedrijven van deze omvang komen niet in actie alvorens zij sterke aanwijzingen hebben dat in een gebied een bepaald minimum aan goudvoorraden moet zijn”, zegt Dimitri Lemmer. Hij is de directeur van het Surinaams bedrijf Consolidated Resources Suriname (CRS), dat de gegevens aanleverde, waarop Barrick afkwam.
Het bedrijf maakt haast en wil met speciaal apparatuur via vliegoperaties de geologie verder in kaart brengen, gevolgd door een drilprogramma. “Volgend jaar weten we reeds meer over de voorkomens”, zegt Lemmer. Het proces om tot het huidige punt te komen is naar mijnbouwstandaarden nogal snel verlopen. In het laatste kwartaal van 2019 verklaarde een geoloog van CRS er zeker van te zijn dat de Surinaamse greenstone belt verder westwaarts ligt dan werd aangenomen.
Daar waar andere geologen het met scepsis aanhoorden, vroeg Lemmer om de stelling verder uit te werken. Het resultaat en de initiële exploratieresultaten werden voorgelegd aan een Australisch bedrijf en vervolgens aan goudexploratiemaatschappij Reunion Gold dat het project wel zag zitten. Reunion en Barrick zitten in een alliantie waarbij in bepaalde gevallen Barrick deelgenoot kan worden van het project.
Overigens, Reunion is in een ander gebied, bekend als Majorodam, al geruime tijd met CRS verwikkeld in een exploratieprogramma. Gevraagd waarom Barrick niet daarin stapte, zegt Lemmer dat de omvang van de aldaar verwachtte mijn voor de onderneming mogelijk te klein is. “Ze focust zich op echt grote mijnen.”
Dat het CRS lukte in relatief korte tijd twee goede projecten aan te bieden aan investeerders komt volgens Lemmer omdat zijn bedrijf zich slechts richt op exploratie. “Het exploiteren van mijnen laten wij aan anderen over.” Hij zegt dat in Suriname te weinig aan exploratie wordt gedaan. “Ook daaraan valt te verdienen” zegt hij. Immers, wanneer de grote bedrijven neerstrijken voor verdere exploratie is er veel spin-off. “Nu bijvoorbeeld moet een lokale ondernemer de weg aanleggen naar het gebied, maar er zijn nog zoveel andere toeleveringsactiviteiten.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname