door Marinio Balsemhof
PARAMARIBO — De Surinaamse en Nederlandse artiesten zijn erg ingenomen met het werk dat zij deze week hebben geleverd tijdens de cursussen voor kinderen met een beperking. Zij hebben op de Mytylschool en de Jules Fernandesschool dans en spoken word-cursussen verzorgd, wat op beide scholen met een prachtige demonstratie werd afgesloten.
De Ilonka Elmont Foundation, Fonds Kind & Handicap, Elja Foundation en Bureau Speciaal Onderwijs (BSO) zijn de organisaties die dit geweldig activiteit tot stand hebben gebracht. De artiesten Kololoku en Fally van Gennip zijn blij dat de organisatie hen heeft uitgenodigd om deel te nemen aan deze geweldige activiteit.
“Een bijzonder hoogtepunt was de rap die op de Mytylschool werd geschreven en vervolgens werd opgenomen op een beat”
“Het was gewoon geweldig. Het was meer een levenservaring. Het was meer dan een workshop verzorgen of wat lessen geven”, zegt Koloku, die eerder heeft meegedaan aan de activiteiten van de Ilonka Elmont Foundation.
Deze keer werkte hij samen met de Nederlandse spoken word-artiest Georgios Lazakis. Ondanks hun verschillende werkwijzen, slaagden zij erin om op beide scholen prachtige gedichten en rapliedjes te creëren. Een bijzonder hoogtepunt was de rap die op de Mytylschool werd geschreven en vervolgens werd opgenomen op een beat. Met trots werd deze opname aan de aanwezigen gepresenteerd.
Het verschil in de manier van overbrengen zit volgens Koloku in de stijl. Bij hem gaat het meer om de manier van overbrengen van de boodschap. Bij zijn collega zaten er meer rijmpjes in, “maar het gaat uiteindelijk nog steeds over de uiting van gevoelens”.
Hij werd ook emotioneel toen hij zag dat kinderen die moeite hadden om te praten, veel moeite hebben gedaan om een gedicht te schrijven en voor te dragen, of om te zingen. “Ik vind het daarom waanzinnig wat wij hier hebben”, aldus de Surinaamse artiest.
Het waren ook leerrijke en onvergetelijke dagen voor de Nederlandse dansers Adriaan Luteijn en Chantal de Vries. De samenwerking met Van Gennip en drummer Elijah Cairo was top. Zij wisten samen behalve danspasjes ook nog leuke beats in elkaar te zetten.
Het geheel werd vastgelegd door cameraman Divano Rommers. “Hij is ook een geweldige danser. Hij was breakdance kampioen van Europa”, verklapt Nico Teunissen, directeur van het Fonds Kind & Handicap die ook met de groep was afgereisd. Rommers legt in verschillende landen de beelden vast om uiteindelijk een documentaire uit te brengen.
Henna Chin See Chong, directrice van de Jules Fernandesschool vond het een geweldig evenement. “Ik heb mee gedanst. Ik hoop dat het niet hierbij blijft en dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt”, zegt ze. Het schoolhoofd wijst erop dat kinderen bij zulke evenementen niet alleen hun energie kwijtraken, maar ook hun emoties kunnen uiten.
Ze kunnen hun fantasie op hol laten slaan en het is heel goed voor hun hersenen. Samen met haar team overhandigden zij als dank een mooie inheemse schouderdoek aan Teunissen.
Van Genip tijdens de danslessen.
- Frank Herman Faverey (67) Amsterdam 30-1-2025..
- NPS formeel ingeschreven in het openbaar register..
- VVD roept vooral mannen op zich kandidaat te stellen..
- Oplevering hoofdbureau van Politie in 2026..
- Jarige Santokhi lanceert opnieuw boek met verworvenheden..
- Column: Toch lijk uit de kast gevallen…..
- Ruim 45 jaar na militaire staatsgreep: hoofdkwartier van po…..
- Uraiqit Ramsaran wast handen in onschuld over afstaan terre…..
- Vicepresident Brunswijk grootste afwezige bij introductie I…..
- Rusland: ‘NPS zal na 25 mei niet te negeren zijn’..
- Perceel zonder toestemming SoZaVo verstrekt aan Landvreugd..