AMSTERDAM — Luciano van K. (47), een uit Suriname afkomstige crimineel, heeft ‘procesafspraken’ met de Nederlandse justitie gemaakt over een straf voor zijn aandeel bij de smokkel van zo’n zeventienhonderd kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika. K. wordt beschouwd als de handlanger van de veroordeelde drugshandelaar Gregory F. (52), die negen jaar de cel in moet.
De organisatie waar hij deel van uitmaakt, zou nauwe banden hebben met de beruchte topcrimineel Ridouan Taghi. Tegen medeverdachte Gilbert F. (56), een neef van hoofdverdachte Gregory F., heeft justitie onlangs zestien maanden celstraf geëist vanwege zijn rol in de drugshandel en de handel in vuurwapens in 2015 en 2016. Justitie wil van hem ook 545.720 euro aan misdaadwinst afpakken.
“Maar dankzij de bescherming die Wortel (naar verluidt een royale sponsor van de Abop) genoot van vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, kon hij uit handen van die autoriteiten blijven”
Hoeveel Luciano van K. aan de staat moet betalen, wordt nog besproken in zijn onderhandelingen over de ‘procesafspraken’, die nog altijd gaande zijn. Bij het maken van zulke afspraken ziet de verdachte af van verzoeken tot nader onderzoek en legt hij zich neer bij de inhoud van het dossier, al is ronduit bekennen niet vereist. In ruil voor het voortvarend afdoen van de zaak matigt de officier van justitie de strafeis.
Een coördinerende rol
Justitie houdt Van K., net als Gregory F., vooral op grond van ontsleutelde onderlinge berichten verantwoordelijk voor het mede importeren van partijen van 196, 206, 430 en 865 kilo cocaïne vanuit Latijns-Amerika via de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam. Volgens de officier van justitie was de drugsorganisatie ‘een geoliede machine’ die in staat was grote partijen cocaïne naar West-Europa te halen. Van K. speelde daarin volgens het OM ‘een coördinerende rol’.
Van K. woonde sinds 2013 in Suriname, maar verhuisde na enkele jaren – zoals zoveel criminelen – naar Dubai. Hij stond sinds 2022 internationaal gesignaleerd voor de onderhavige drugszaak, meldde zich zo’n anderhalf jaar geleden bij de politie in Dubai toen zijn identiteitskaart was verlopen.
Vervolgens zat hij negen maanden in Dubai in de cel ‘onder heftige omstandigheden, met wel twintig man op één cel en met maar eens in de drie dagen de kans om te luchten’. Inmiddels zit hij ongeveer een half jaar vast in Nederland.
Van K. zei in de rechtbank dat hij ‘moe is’ van de situatie waarin hij is beland. “Ik wil daar uit komen.” Hij wil het kind zien waarvan zijn huidige vrouw tijdens zijn detentie is bevallen en zijn vijf andere kinderen die bij zijn ex in Nederland wonen. Daarom zal hij zich neerleggen bij de straf die zijn advocaat met de officier van justitie overeenkomt.
Die advocaat heeft de rechtbank gevraagd het voorarrest van Van K. ‘te schorsen’, in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 24 april. De aanklager verzet zich tegen die vrijlating, vooral vanwege het risico dat Van K. vlucht. Het klopt volgens het OM dat het voor criminelen lastiger is geworden onder te duiken in Dubai, Turkije en Zuid-Amerika, maar er zouden genoeg landen genoeg zijn waar hij nog heen kan.
Gedoeld wordt op onder meer Suriname waar Piet Wortel, een ‘collega’ van Van K., jarenlang een luxe leven kon leiden ondanks dat de Nederlandse justitie hem zocht. Maar dankzij de bescherming die Wortel (naar verluidt een royale sponsor van de Abop) genoot van vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, kon hij uit handen van die autoriteiten blijven.
- ASHWIN, VERTEL ONS GEEN BS..
- BOUWACTIVITEITEN HOOFDBUREAU KPS VAN START?..
- Ruim SRD 200 miljoen aan bouwkrediet verstrekt..
- Ramdin roept diaspora op tot strategische samenwerking en i…..
- Saamaka Krutu naar aanleiding van excuses slavernijverleden..
- Werkgevers die in strijd met zwangerschapsverlof handelen, …..
- U19-volleybalsters SVV 1 tonen klasse tegen Condor..
- Politie verricht 614 aanhoudingen afgelopen maand..
- Drastische verhoging stroomtarieven per januari zorgt voor …..
- Cultureel aspect ook rode draad tijdens IBC-conferentie..
- LOAD SHEDDING IN VERSCHILLENDE BUURTEN?..
- Nieuw bij de verkiezingen: stemhokken van pvc en de stembus…..
- Politiekapel KPS vervolgt muzieklessen aan kinderen in kans…..
- VSB zal dialoog met Afreximbank voortzetten..
- Vertrekkende Indonesische ambassadeur blikt tevreden terug..
- 614 aanhoudingen verricht in januari 2025..
- Ashiana: Veel misverstanden en speculaties doen de ronde..
- Transparante regelgeving essentieel voor duurzame energie-i…..
- LatinFinance roept Suriname uit tot ‘Sovereign Restructurin…..
- Het falen van Volksgezondheid (2)..
- Verworvenheden (2B)..