Surinaamse artiesten geven meerwaarde aan Kwaku Summer Festival

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Vijftig jaar lang verbinden we mensen. Dat is de kracht van Kwaku. En deze vijftigste editie wordt het grootste feest tot nu toe.” Dit zegt Vincent Soekra, mede-organisator van het Kwaku Summer Festival, tegen de Ware Tijd. Het festival trekt jaarlijks tienduizenden mensen uit heel Nederland naar Amsterdam-Zuidoost, vroeger bekend als de Bijlmer.

Vooral de afgelopen jaren treden veel Surinaamse bands uit Suriname en Nederland op. “Voor de artiesten is het een springplank, een unieke ervaring die deuren opent”, meent Soekra. Maar het is ook belangrijk voor  het publiek. “Nederlandse fans krijgen eindelijk de kans om hun favoriete artiesten uit Suriname in levenden lijve te zien.”

“Elk jaar melden zich veel Surinaamse groepen aan, maar we kunnen niet iedereen programmeren”Mede-organisator Vincent Soekra

Artiesten

Het festival, dat wordt gehouden in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost, begint officieel op 12 juli en duurt tot en met 3 augustus. Verdeeld over vier zaterdagen en zondagen en vier vrijdagavonden belooft het een uitbundig jubileumfeest te worden. Onder meer Aptijt, Jackson Blai, Effe Anders en The Season Band uit Suriname treden op. “Elk jaar melden zich veel Surinaamse groepen aan, maar we kunnen niet iedereen programmeren”, vertelt Soekra. “we hopen wel dat de bands die er staan de inspiratie en ervaring die ze hier opdoen, meenemen naar Suriname.”

De line-up van deze vijftigste editie laat zien dat Kwaku niet aan kracht heeft ingeboet. Naast de Surinaamse artiesten treden La Rouge, KM, Tranga Rugi, Kankantrie, Trafassi (met een eerbetoon aan Lieve Hugo), Sabakoe, Poke, Architrackz, King Koyeba, Chivv, Urban Kawinaband Passion en La Fiesta op. “We hebben een ijzersterke programmering. Het wordt echt een groot feest, precies zoals we het vijftigjarige bestaan willen vieren”, belooft Soekra.

Op de vrijdagen presenteert het festival bovendien de Kwaku Friday Night Concerts: gratis openluchtoptredens met internationale allure. Op 18 juli treedt de Barbadiaanse socaband Krosfyah op. Jonna Fraser en Cho staan geprogrammeerd op 25 juli en op 1 augustus sluit de Duitse reggaester Gentleman de vrijdagconcerten in stijl af.

Toekomst

De organisatie Kwaku Summer Festival BV vierde vorig jaar zelf ook een jubileum: het was de tiende keer dat zij het evenement op poten zette. Of dat zo blijft is de vraag. “In de Kwaku-traditie geven we het door”, zegt Soekra. “De vergunningen gaan na deze editie weer open en we hopen dat partijen zich aanmelden om het over te nemen.”

Kwaku begon in 1975 als een bescheiden voetbaltoernooi, bedoeld voor jongeren in Amsterdam-Zuidoost die niet op vakantie konden. Al snel groeide het uit tot een cultureel fenomeen met muziek, debatten, dans, missverkiezingen en een aanbod van Surinaams en internationaal eten.

Kwaku is niet meer weg te denken uit de Nederlandse festivalagenda. Het is vandaag de dag veel meer dan een festival: het is een levend symbool van culturele diversiteit, solidariteit en Surinaamse trots. Sport, muziek, ontmoeting en maatschappelijke betrokkenheid staan daarbij centraal.