Tekst en beeld
PARAMARIBO — “We zijn erg content met het besluit dat de regering heeft genomen om Bouterse geen staatsbegrafenis te geven. Dit is eigenlijk een historisch besluit.” Zo reageert Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting 8 december 1982, tegenover de Ware Tijd. De regering maakte zaterdagmorgen bekend dat ex-president Desi Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt. Ook wordt er geen periode van nationale dag afgekondigd.
Omdat hij tweemaal democratisch is gekozen als president, wordt de vlag op de dag van de crematie wel halfstok gehangen bij alle regeringsgebouwen ter nagedachtenis van het voormalig staatshoofd. Daarnaast zal minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken het condoleanceregister in Ocer tekenen namens de regering en indien de familie daarmee akkoord gaat ook de crematie bijwonen.
“Met dit besluit van de regering hebben ze respect getoond aan Suriname, in het bijzonder de nabestaanden en slachtoffers”
Vanuit de regering komt er geen condoleanceregister. President Chandrikapersad Santokhi zal maandag telefonisch zijn medeleven betuigen tegenover ex-firstlady Ingrid Bouterse. Deze besluiten heeft Santokhi genomen na meerdere gesprekken. Een van de overwegingen voor deze regeringsstandpunten is de veroordeling van Bouterse voor zijn aandeel in de decembermoorden.
Respect aan samenleving
“Met dit besluit van de regering hebben ze respect getoond aan Suriname, in het bijzonder de nabestaanden en slachtoffers van alle mensenrechtenschendingen tijdens de militaire periode”, benadrukt Oemrawsingh. Zijn stichting gaat geen speciale activiteiten organiseren als gevolg van dit standpunt, maar er komt volgens hem wel een verklaring.
“Toen het vonnis werd uitgesproken was eigenlijk de zaak voor ons afgesloten. Bouterse was voor ons toen een gepasseerd station. Maar toen hij vluchtte bleek het dat het nog een staartje kreeg. Maar nu is het voor dit stukje afgelopen”, zegt hij verder.
Oemrawsingh wijst verder erop dat Iwan Dijksteel, die net als Bouterse is veroordeeld voor de Decembermoorden, nog steeds voortvluchtig is. “Daar zal het Openbaar Ministerie echt goed naar moeten kijken. Ons standpunt is dat de mensen achter slot en grendel moeten want dat geeft ons volledige gerechtigheid. Het Openbaar Ministerie moet ook rekening houden dat die meneer zichzelf niet pijn gaat doen”, merkt de voorzitter verder op.
Focus blijft op gerechtigheid
Oemrawsingh benadrukt dat de focus van zijn stichting nog altijd blijft op gerechtigheid, het waarborgen van mensenrechten en ondersteunen van nabestaanden van alle slachtoffers die zijn gevallen in de totale militaire periode. “De strijd voor waarheid stopt niet. We zullen blijven werken om uitvoering te krijgen van al die rechtelijke uitspraken. We zijn een mensenrechtenorganisatie die alle mensenrechtenschendingen graag onderzocht wil zien”, aldus Oemrawsingh. Zo is de stichting nog indringend bezig met onder andere het bloedbad dat op 29 november 1986 is aangericht in Moiwana en de moord op inspecteur Herman Gooding. “De dood van Bouterse sluit een hoofdstuk af, maar niet het boek”, aldus de voorzitter.
- Jörgen Raymann lanceert nieuwe Owru Yari-show in Suriname..
- Tsang: ‘Gebrek aan voorbereiding en transparantie bij behan…..
- Noodtoestand in Trinidad en Tobago door piek bendegeweld..
- Wijziging redactieleiding ‘de Ware Tijd’..
- Schietincident bij worstkraam..
- Bijdrage ANRS tot bij het opsporen van verkeersovertreders..
- Boldewijn ziet niets verkeerd in standpunt regering om Bout…..
- Medewerkers KPS gehuldigd voor bijzondere prestaties..
- NDP uit scherpe kritiek op OM na publicatie obductierapport…..
- Landvreugd tekent condoleanceregister namens regering..
- President over overlijden Bouterse: “Laten we de case op ee…..
- Behandeling Comptabiliteitswet en Spaar- en Stabilisatiefon…..
- ‘Maandinflatie stabiliseert in oktober 2024, druk wisselkoe…..
- Rose-Ann Franklin: Bouterse zou wél een staatsbegrafenis mo…..
- Santokhi: ‘In 2025 doorgaan met geven van zekerheid aan gez…..
- Assembleevoorzitter betuigt medeleven bij overlijden oud-pr…..
- NDP: Grove schending medisch beroepsgeheim door OM..
- NDP: grove schending OM van medisch beroepsgeheim..
- Huisbewoners houden bekende dief ‘Pilla’ aan te Livorno..
- Debie pleit voor transparant beheer staatsfinanciën en herv…..
- OKB benadrukt zijn kerntaken na reacties brief NDP..