STVS moet nationale zender blijven

De boodschap bij de viering van het 55-jarig bestaan van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) was helder. Haast alle sprekers waren het erover eens dat de “Nationale Zender” aantrekkelijk moet zijn voor alle Surinamers ongeacht politieke kleur, ras of geloof.
Assembleevoorzitter Marinus Bee zei in zijn toespraak dat de STVS van de Surinaamse samenleving is, niet alleen van een politieke partij of van een toevallige regering. “Na wan Sranan sani. Laten we nooit meer ervaren en meemaken dat we twijfelen aan de objectiviteit van de Nationale Zender,” zei Bee, die de spits afbeet bij de toespraken.
Vicepresident Ronnie Brunswijk, die ook zijn felicitaties uitbracht aan de Surinaamse samenleving en het personeel van de STVS, is ook dezelfde mening toegedaan als de assembleevoorzitter. “Het is een Surinaamse zaak. Politiek no mag pley wan rol bij journalisten wanneer het nieuws wordt gebracht,” zei Brunswijk.
Hij heeft zijn volledige ondersteuning toegezegd aan de nieuwe directeur van de STVS, Raoul Abisoina. “Alle staatsbedrijven krijgen de gelegenheid om hun bedrijf te runnen naar eigen inzichten. We willen niet bemoeien. Pas wanneer het scheef gaat, dan ga je ons wel horen,” zei de vicepresident.

Frits Pengel, de eerste directeur van de STVS, krijgt een onderscheiding van president Chan Santokhi. Foto: Suriname Herald

Het ‘Nationale’ moet prevalerenPresident Chan Santokhi gaf in zijn toespraak aan dat de leiding van het bedrijf een prudent beleid moet voeren. “Alleen op basis van prudent beleid, zuinig beleid en geen verspilling en corruptie, dan u o si tak’ moni o tan abra,” zei het staatshoofd.
“Directeur, houd u dat hoog in het vaandel. Laat het nationale nooit onder druk komen te staan door de politiek. Want dat heeft de STVS ook meegemaakt. Want als je nationaal bent en in staat bent zoveel regeringen te doorstaan, dan geeft het aan dat het nationale aanwezig is,” benadrukte Santokhi.
Hij voegt eraan toe dat zijn regering ervoor zal zorgen dat het nationale beeld bij de STVS nooit onder druk zal komen te staan. “En u ziet wat we doen met onze nationale zenders. We geven jonge Surinamers ongeacht hun politieke kleur of komaf, als ze deskundig zijn en echt willen werken, dan zetten we elke Surinamer daarvoor in,” hield de president zijn gehoor voor.

Santokhi: “Laat het nationale nooit onder druk komen te staan door de politiek”. Foto: Suriname Herald

STVS tot aan de grenzenDirecteur Abisoina ziet graag dat de STVS meer Surinaamse programma’s brengt. In de maand november zullen er alvast drie nieuwe Surinaamse producties komen. Ook ziet hij graag dat de mensen in het verre binnenland nationale zender op hun beeldbuis krijgen. In de loop van de komende week zal zijn team gesprekken voeren met de directie van Telesur, om na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Hij roept de regering op om het station te ondersteunen. “Mi o kon naki na u doro,” zei Abisoina.
Op 24 februari 1964 werd tijdens de regering-Pengel de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) opgericht. In datzelfde jaar begon de bouw van de televisiestudio. Geheel volgens plan kwam de studio op 1 oktober 1965 gereed.

De eerste directeur Frits Pengel en de huidige directeur Raoul Abisoina. Foto: Suriname Herald

Op dezelfde dag begon men met de proefuitzendingen onder leiding van directeur Frits Pengel, die een televisieopleiding had genoten in Nederland. Frits Pengel was tot 1994 directeur van de STVS.
Op 20 oktober 1965 kwam de STVS officieel in de lucht. De opening werd verricht door minister-president Jopie Pengel.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald