Studie moet commerciële haalbaarheid bosbijproducten aantonen

05/12/2020 18:19 –
PARAMARIBO – De Associatie voor Binnenlandse Industriëlen (ABI) zal dit jaar nog beginnen met een studie voor de commerci?le haalbaarheid van verschillende oli?n uit bosbijproducten in Suriname. In twee rapporten, die zo goed als afgerond zijn, worden amana, awara, maripa en krapa genoemd als producten die in de pilotfase zullen worden gebruikt.
ABI-voorzitter George Lazo zegt tegen de Ware Tijd dat zijn organisatie samen met twee consultants de laatste voorbereidingen treft om aan de slag te gaan. Er zal een proefproject worden uitgevoerd in de dorpen Marshallkreek en Brownsweg te Brokopondo en Santigron aan de Saramaccarivier. Deze studie wordt voor ruim honderdduizend US dollar gefinancierd door Rosebel Gold Mines. Echter, het project moet eerst worden goedgekeurd door een speciale commissie van de multinational.
Indien de beoordeling positief uitvalt wil ABI met andere betrokkenen de oliën commercieel gaan produceren. Het businessplan hiervoor is volgens de voorzitter deels al geschreven. Hoewel er nu nog geen concrete afspraken zijn, denkt de organisatie om samen te werken met lokale banken die met ongeveer één miljoen US dollar zouden kunnen inkomen. “We hebben zo vaak gehoord dat de overheid nu geen geld heeft dus voorlopig hebben we haar nog niet gevraagd”, reageert Lazo op de vraag waarom ABI geen ondersteuning zoekt bij de regering.
Hoewel de producten ook lokaal zullen worden verkocht, streeft de organisatie ernaar om zoveel mogelijk te exporteren. “Wij stimuleren de export zodat de lokale gemeenschap ook deviezen kan verdienen”, zegt Lazo. Hij schat dat elke dorpeling die producten aanlevert minimaal duizend US dollar zou kunnen verdienen wanneer het project goed opgang komt. “Dat maakt het voor veel van de mensen interessant om het zo snel als mogelijk op te pakken”, zegt Lazo optimistisch. Volgens hem kunnen maar liefst veertigduizend mensen werk vinden in deze branche. In de pilotfase zullen ongeveer duizend mensen worden betrokken bij dit project. “Het is voor ons een groter plaatje dan de normale Surinamer denkt.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname