Striktere migratiecontrole:

Majoor Samuel: ‘Wet is voor iedereen gelijk’
Majoor Roy Samuel, commandant van het Korps Militaire Politie (KMP), benadrukt dat de immigratiemaatregelen in Suriname, strikt volgens de wet worden uitgevoerd. In een vervolggesprek met ., wees hij erop, dat de geldende regelgeving helder is vastgelegd in de Surinaamse wetgeving en zonder onderscheid wordt toegepast op alle migranten, ongeacht hun nationaliteit.
Volgens Samuel worden Cubaanse migranten niet anders behandeld dan andere buitenlanders die niet aan de toelatingseisen voldoen. Hij deed tegelijkertijd een oproep aan alle illegale vreemdelingen in het land om zich te melden bij het ministerie van Justitie en Politie, zodat zij in aanmerking kunnen komen voor een legale verblijfstatus.
Met betrekking tot de veelbesproken controlepost bij Stolkertsijver, stelde Samuel dat vreemdelingen met een geldig toeristenvisum, niet kunnen worden tegengehouden. “Zij mogen zich vrijelijk door het land bewegen zolang zij aan de voorwaarden van hun visum voldoen”, aldus de commandant.
Wel wordt het paspoort van een reiziger die het land moet verlaten, pas teruggegeven bij het instappen in het vliegtuig. Deze maatregel moet voorkomen dat de vreemdeling, na ontvangst van zijn of haar paspoort, alsnog probeert zich opnieuw in Paramaribo te vestigen zonder uit te reizen. Samuel maakt duidelijk dat zulks geschiedt en er nader onderzoek vereist is met betrekking tot de bedoelde reiziger.
Suriname kent geen visumplicht voor veel landen, waaronder Cuba. Daarmee weersprak Samuel geruchten over een zogenoemde ‘garantie-eis’ van USD 1.000 per reiziger. “Er is geen vastgesteld bedrag. Maar het is logisch dat je voldoende financiële middelen bij je hebt als je op reis gaat, zeker met het oog op onvoorziene omstandigheden”, verklaarde hij. Toch erkende hij dat dit voor veel Cubaanse burgers een obstakel vormt, gezien de economische situatie in hun thuisland.
De verscherpte controlemaatregelen blijken effect te hebben. Waar voorheen wekelijks honderden Cubaanse reizigers op de Johan Adolf Pengel-luchthaven arriveerden, landde er recent nog slechts één vlucht met vijftien passagiers uit Cuba. Samuel vermoedt dat veel Cubanen nu alternatieve routes kiezen om hun eindbestemming te bereiken.
Tot op heden zijn in het jaar 2025 in totaal 6.160 Cubaanse staatsburgers in Suriname aangekomen, van wie 3.268 mannen en 2.891 vrouwen. Ter vergelijking: in het jaar 2024 werd de aankomst van 12.671 Cubanen geregistreerd, bestaande uit 5.928 mannen en 6.747 vrouwen. Op basis van deze cijfers is er een vermoeden dat het werkelijke aantal Cubanen dat zich momenteel in Suriname bevindt mogelijk rond de 30 procent hoger ligt dan wat formeel geregistreerd is. Deze situatie roept vragen op over het verdere verloop van de instroom en het toezicht daarop. In dat kader wilden we graag weten wat Samuel vindt of het toegestaan is dat familieleden of bekenden van aankomende Cubaanse passagiers, die bereid zijn een garantstelling te bieden, zich vooraf kenbaar kunnen maken op de luchthaven. Dit met het doel om de aankomst beter te coördineren en indien nodig ondersteuning te bieden bij het onthaal van deze reizigers. Samuels zei hierop dat Cubanen legaal komen naar Suriname met Copa en Fly Always. “Ze vertrekken illegaal uit Suriname. Dat is ons probleem. Ze hebben geen garantsteller nodig, omdat ze met een toeristkaart komen. Geen visum”, aldus de commandant.
Een terugkerend probleem is volgens Samuel het verstrekken van onjuiste informatie. “Vaak worden hotelreserveringen gedaan zonder vooruitbetaling, die vervolgens worden geannuleerd. Ook blijkt bij controle van opgegeven adressen, dat deze leegstaan of zich in onbewoonde gebieden bevinden.”
Daarnaast worden passagiers geregeld betrapt met valse retourtickets of ontbrekende reisdocumenten. “De e-toeristkaart moet altijd retour zijn; als dit niet het geval is, mag de passagier niet mee op de vlucht”, aldus Samuel. De eerder gebruikelijke verlenging van het toeristenvisum met drie maanden, is inmiddels ook vervallen.
De commandant sprak verder zijn ernstige zorgen uit over jonge kinderen die zonder begeleiding reizen. In sommige gevallen reizen zij met valse documenten en machtigingen in gezelschap van vreemden. “We zien dat kinderen met onbekenden meevliegen die onjuiste adressen opgeven. Dit brengt enorme risico’s met zich mee en kan leiden tot slachtofferschap van mensenhandel en mensensmokkel”, waarschuwde Samuel.
Majoor Samuel benadrukte ten slotte dat de KMP onverbiddelijk is in de handhaving van de migratiewetgeving. “Wie zich niet houdt aan de eisen, wordt direct teruggestuurd of uitgezet. De wet is duidelijk en geldt voor iedereen.”
The post Striktere migratiecontrole: ..