Spannende tijden voor Ramdin
Voor minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking breken cruciale weken aan. Zijn focus is al jaren vooral gericht op de baan van secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die binnenkort verkozen wordt. Maar mogelijk gooit de Amerikaanse president Donald Trump roet in het eten.
Tekst Armand Snijders
Op 10 maart zullen de 35 leden van de OAS in Washington bepalen wie de opvolger wordt van huidig secretaris-generaal Luis Almagro, die na twee termijnen op 25 mei definitief vertrekt. Precies een maand eerder – dus op maandag 10 februari – moeten de kandidaten hun plannen en prioriteiten aan de lidstaten presenteren, gevolgd door een dialoog met ‘vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld’ op 11 februari.
“Een fors pluspunt voor Ramdin is dat hij van 2005 tot 2015 assistent-secretaris-generaal van de OAS was en dus al een berg ervaring met de organisatie heeft”
Serieuze tegenstander
Zelf is Ramdin er al tijden van overtuigd dat hij dé kandidaat voor de functie was. Dat was ook zo, omdat er lange tijd geen tegenkandidaat was. Totdat vorig jaar zijn collega uit Paraguay, Rubén Ramírez Lezcano, zich opwierp als zeer serieuze tegenstander.
Ramdin kan vooralsnog rekenen op de steun van de Caricom-landen, maar zijn opponent Ramírez Lezcano heeft een zeer belangrijk ijzer in het vuur, want hij wordt ondersteund door de Amerikaanse president Donald Trump. En de stem van de Verenigde Staten is doorgaans doorslaggevend bij een dergelijke verkiezing, mede omdat de OAS voor een groot deel voor de financiering afhankelijk is van de grootmacht.
Trump en Ramírez Lezcano hadden – vóór de benoeming tot president van eerstgenoemde – reeds een ontmoeting met elkaar in diens winterverblijf Mar-a-Lago in Florida. Daarbij bleek dat Trump zeer gecharmeerd was van zijn gesprekspartner en diens ideeën. Overigens had de Paraguayaan daar tevens een openhartig gesprek met Elon Musk. Deze miljardair is inmiddels een zeer invloedrijke figuur geworden in het Witte Huis, dus zijn steun legt ook gewicht in de schaal.
Daar kan Ramdin natuurlijk niet aan tippen. Sterker nog, het is maar de vraag of hij ooit in de buurt van Trump is gekomen om hem zijn plannen uit te leggen als hij ooit tot secretaris-generaal wordt gekozen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat Trump bij leiders van de overige lidlanden van de OAS een goed woordje zal doen voor Ramírez Lezcano.
Unanieme steun
Een fors pluspunt voor Ramdin is dat hij van 2005 tot 2015 assistent-secretaris-generaal van de OAS was en dus al een berg ervaring met de organisatie heeft. Dat hij in zijn laatste jaar niet kon meedingen naar de baan van secretaris-generaal is te wijten aan Desi Bouterse die destijds als president weigerde zijn kandidatuur te ondersteunen.
Nu ziet hij zijn kans schoon om zijn droom toch nog in vervulling te laten gaan en hij wordt daarin gesterkt door het feit dat de Caricom-landen nadrukkelijk unanieme steun aan hem hebben toegezegd. Dat zou betekenen dat hij al veertien van de achttien benodigde stemmen op zak heeft.
Ramdin beweert dat ook Honduras, Chili en Peru voor hem zullen kiezen, de overige zeventien landen staan aan de kant van Ramírez Lezcano of hebben nog geen keuze uitgesproken. Dus het is nog lang geen uitgemaakte zaak voor Ramdin.
Er is best kans dat Peru opeens van mening verandert en toch voor Ramdins opponent zal kiezen nu Trump zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen. Immers, hij heeft sinds zijn aantreden veel andere landen onder druk gezet (lees: gechanteerd) om naar zijn pijpen te dansen.
Peru is in Amerikaanse ogen een gebeten hond sinds de Chinese president Xi Jinping daar eind vorig jaar een door zijn land betaalde en gebouwde hypermoderne haven nabij het ooit rustige vissersdorpje Chancay heeft geopend. De investering van bijna 3,5 miljard euro moet de handelsstromen van landen zoals Chili, Ecuador, Colombia en Brazilië naar Aziatische havens zoals Shanghai faciliteren en zal de invoer van goedkope Chinese goederen stimuleren.
“De prestaties op buitenlandgebied zullen bij de lidstaten ook zwaar meewegen, al zijn er wat dat betreft weinig wapenfeiten waarop Ramdin trots mag zijn”
Tegen het zere been
China wil met het maritieme complex de markt naar Latijns-Amerika opengooien en de van oudsher Amerikaanse hegemonie in de regio doorbreken. Maar dat is tegen het zere been van de VS en in het bijzonder van Trump.
Die kan echter weinig doen om de Chinezen een hak te zetten, maar hij kan wel Peru dwingen om meer in zíjn gareel te lopen om ook in de toekomst Amerikaanse steun te kunnen krijgen. Dus kiezen voor de door hem gesteunde kandidaat voor de OAS zou een van die dingen kunnen zijn, waardoor Ramdin de baan mis zal lopen.
Maar zover is het lang nog niet. De prestaties op …
- Ramdin wordt vandaag gekandideerd voor functie van OAS-secr…..
- Criminelen gaan ervandoor met auto taxichauffeur..
- Clarificatie over personeelsbetalingen Huize Ashiana en bra…..
- BEVOLKINGSBELEID OF BELEIDLOOS BEVOLKEN?..
- VREES ONDER MIGRANTEN..
- President blokkeerde salarissen personeel Huize Ashiana nie…..
- Olie zal verrijken en vergiftigen..
- Nieuwe praktijklessen bij VSO Ilse Labadie helpen meisjes o…..
- Nieuwe stemhokken en stembussen bij komende verkiezing..
- Al bijna SRD 200 miljoen aan woningfinanciering verstrekt..
- Natelling voor negende volks- en woningtelling begonnen..
- Schoon drinkwater voor dorpen op agenda van ministerie NH..
- Granman Velantie uit ernstige bezorgdheid over kiezerslijst…..
- SURINAME KAN ZICH GEEN FOUTE KEUZES MEER VEROORLOVEN..
- Misiekaba: “Volk verdient beter dan huidige regering”..
- Zwakke wind met af en toe buien in de middag..
- NPS houdt discussie over de mogelijke oplossing voor corrup…..
- Alles om je voor te bereiden op het opzetten en runnen van …..
- Trump voert importheffingen in op staal en aluminium..
- Drinkater SWM is veiligGeen bewijs van verontreiniging..
- Esther Daniels (81) Amsterdam 2-2-2025..