Strafvermindering gevraagd voor doden en dumpen van echtgenoot in septic tank

PARAMARIBO — De emoties waren woensdag voelbaar in de rechtszaal toen advocaat Therese Roos pleitte voor een verminderde straf en psychologische-begeleiding aan Geeta P. Zij heeft mei vorig jaar haar echtgenoot om het leven gebracht, dumpte hem in de septic tank thuis en deed daarna op 12 mei zelf aangifte van vermissing bij de politie.
Ze verklaarde dat haar man voor het laatst was gezien toen hij samen met vrienden zat te borrelen in de avond van 8 mei. Zij en haar dochters waren vroeg naar bed en hadden geen idee waar de man was gebleven.

OM eist vijftien jaar
Officier van justitie Mirella van Dijk eiste op de vorige zitting vijftien jaar gevangenisstraf tegen de verdachte. Geeta en haar twee dochters zijn nadat het lijk werd ‘ontdekt’ meteen aangehouden door de politie.
Alle drie ontkenden in eerste instantie iets van de zaak af te weten. Zij kwamen terug op hun verklaring nadat de buurman aan de politie verklaarde dat het echtpaar ruzie maakte op de avond dat de man werd vermoord. Hij hoorde trouwens ook hoe de man hijgde terwijl de vrouw hem sloeg.
Dumbbel
De dochters vertelden dat hun moeder, de man meerdere keren met een dumbbell aan het hoofd heeft geslagen totdat hij dood neerviel. Ze probeerde hem eerst in de auto te laden om ergens te dumpen, maar omdat het lichaam te zwaar was gooide ze hem in de septic tank. Na die verklaringen zijn de dochters in vrijheid gesteld.
Roos zei in haar pleidooi dat de handeling van de vrouw niet los gezien mag worden van de jaren lange marteling die ze van haar man kreeg. “Het is duidelijk gebleken dat de verdachte achttien jaren lang herhaaldelijk lichamelijk, seksueel en geestelijk geweld is aangedaan. Alles dat vernederend was, werd naar haar hoofd geslingerd”, pleitte de advocaat.
Slechte hulpverlening
De vervolgingsambtenaar vroeg eerder waarom Geeta geen echtscheiding of een bescheermingsbevel heeft aangevraagd. “We weten ook hoeveel vrouwen aangifte doen van huiselijk geweld. Wat doen de politie ambtenaren? Den sref e schijn den vrouw die met hun problemen op het bureau komen.”
De raadsvrouw wees ook op de slechte hulpverlening en begeleiding die er is vanuit de verschillende instanties. “Als je met een probleem ergens gaat is het morgen op straat. Je wordt door mensen die jou zouden moeten beschermen gewoon uitgelachen. Slachtoffers van huiselijk geweld worden bijna niet geholpen in dit land.” Ze vroeg daarom aan de rechter om rekening te houden met al deze omstandigheden. De zaak is uitgesteld naar 8 januari.