Stijging Covid-19-gevallen redelijk stabiel

29/12/2020 07:52 – Amanda Palis

Minister Amar Ramadhin (m), epidemioloog Ingrid Krishnadath (l) en VSB-vertegenwoordiger Waddy Sowma zijn maandag tijdens een persconferentie ingegaan op de Covid-19-situatie in het land. :  
PARAMARIBO – Het Covid-19 Management Outbreak Control Team is “redelijk tevreden” met de coronaresultaten van de afgelopen dagen. “We kunnen voorzichtig stellen dat er sprake is van een daling, maar wat de werkelijke impact van de maatregelen zijn zullen wij pas over een week duidelijk merken”, vertelde epidemioloog Indra Krishnadath gisteravond tijdens de Covid-19-persconferentie.
Vooralsnog heeft de regering besloten de maatregelen die golden tussen 24 en 28 december nu tot en met 2 januari 2021 te handhaven. “De resultaten, zoals die zijn weergeven, lijken de goede richting op te gaan”, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid voorzichtig.
Maar de touwen laten vieren zit er nog niet in. Hij gaf mee aan dat het ministerie van Justitie en Politie al de eerste boetes heeft uitgedeeld aan lockdownovertreders. De hoop is dat hiermee de gedragsverandering duidelijk te merken zal zijn.
Het aantal mensen dat een besmette persoon kan besmetten, ook bekend als het reproductiecijfer of de ‘R’, is volgens de statistieken van Krishnadath aanzienlijk gedaald (van 3 naar 1,3). De epidemioloog schrijft de daling toe aan onder meer de getroffen maatregelen.
Ondanks de stabiele situatie blijft de overheid de nodige faciliteiten opschalen. Het Sint Vincentius Ziekenhuis staat al klaar om Covid-19-patiënten op te vangen. ’s Lands Hospitaal en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zullen ook worden ingezet. Residence Inn zal weer worden ingezet en krijgt een isolatietent om besmette personen op te vangen.
Op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica zijn er twee soortgelijke faciliteiten. “Elke Covid-19-besmetting is ons één teveel, vandaar dat wij nog steeds van mening zijn om besmette personen te isoleren”, aldus Ramadhin.
Tussen de overheid en de Verenging Surinaams Bedrijfsleven zijn momenteel in overleg met elkaar om wat gedefinieerd kan worden als “essentiële dienst”. “Een bandenzaak kan ook worden gezien als een essentiële dienst, vooral als je tijdens de feestdagen bandenpech hebt opgelopen”, zei VSB-vertegenwoordiger Waddy Sowma.
De VSB is van mening dat diensten die grote groepen goed onder controle kunnen houden, met in achtneming van de Covid-19-protocollen hun diensten naar de samenleving kunnen aanbieden. “Naast het vaststellen van criteria moet er duidelijke handhaving plaatsvinden vanuit de overheid en dat is ook gecommuniceerd.”
Sowma riep het bedrijfsleven op om af te zien van de jaarlijkse bedrijfsafsluitingen die feestelijk gebeuren. “We kunnen het ons niet permitteren als kleine economie”, benadrukte hij.
De regering heeft volgens Ramadhin ook gekeken om vuurwerkverkopers en slijterijen de gelegenheid te bieden om hun waar te verkopen. “Vuurwerk is geen essentiële dienst, maar om toch nog de sfeer van owru yari’ die wij gewoon zijn te voelen, is er besloten om de verkoop van vuurwerk toe te laten”, aldus de bewindsman.
Echter, dit moet onder stringente maatregelen. Ramadhin stelde voor om het vuurwerk online of via ophaal te verkopen. Hij adviseerde ook om te werken met een nummersysteem om te voorkomen dat er massa mensen voor de winkels staan. Verkoop van vuurwerk mag tot en met 31 december om vijf uur ’s middags.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname