Stichting RK Begraafplaats ziet toekomst in galerijgraven

10/11/2020 16:04 – Arjen Stikvoort

In Suriname wordt nog steeds op de traditionele manier begraven. Door het toenemende tekort aan grond wil de Stichting RK Begraafplaats daarom galerijgraven introduceren. :  
PARAMARIBO – De Stichting Rooms-Katholieke Begraafplaats aan de Schietbaanweg heeft plannen om bovengronds te gaan begraven in zogenoemde galerijgraven. Dit wil ze als alternatief voor de al jaren durende schaarste aan grond voor begraafplaatsen in en rondom Paramaribo. “Denk aan een familiegraf ondergronds, met uitbreiding naar bovengronds. Er is veel mogelijk. In het Caribisch Gebied gebeurt het al. Maar daarvoor zal eerst de wetgeving moeten worden aangepast”, stelt Eric Schalkwijk, voorzitter van de stichting RK Begraafplaatsen. Het voorstel ligt bij de officier van justitie.
Sinds de regering-Venetiaan 3, nu al weer langer dan tien jaar geleden, zoeken begrafenisondernemers naar alternatieve grond om te kunnen begraven, zegt Schalkwijk. Rond de wisseling van de regering-Bouterse waren de plannen om de begraafplaats in Hanna’s Lust uit te breiden bijna rond, maar toen werd toch besloten de gronden te besteden aan woningbouw. “Dus moesten we de enige grond die we tot onze beschikking hadden, zo duurzaam mogelijk gebruiken”, vertelt Schalkwijk, doelend op de RK-begraafplaats die begon aan de Tourtonnelaan en werd uitgebreid tot aan de Prinsessestraat en Schietbaanweg.
Sinds 2009 is er wetgeving dat graven geruimd mogen worden en de grond mag worden hergebruikt. Toch gaat dit nog te langzaam in het streven om meer capacitet op de begraafplaats te krijgen. “We zijn afhankelijk van de nabestaanden of ze willen meewerken of niet om het graf te ruimen. Veel mensen kiezen voor verlengen, dus ‘grafrust’ van twintig jaar.” De stichting wil het systeem van bovengronds begraven op termijn aanbieden, als de wetgeving verandert. Dat systeem wordt al in veel landen, ook in de regio, toegepast, bijvoorbeeld op de vroegere Nederlandse Antillen. De graven worden gebouwd in een muur wat veel voordelen biedt, zoals ruimtebesparing, duurzaam, milieuvriendelijk, goedkoper en gemakkelijker in onderhoud. “Bovendien kun je ze ook heel mooi maken door ze te overdekken of meerdere muren in een galerij te plaatsen.” Het bewaren van urnen in de muur zal ook kunnen.
De rk-begraafplaats heeft nu nog ruimte voor ruim vijftienduizend graven in de grond. Hoeveel er met de galerijgraven bijkomen is nog niet bekend. “Als het aanslaat, zal er wellicht een toestroom zijn.” Maar Schalkwijk verwacht dat als de wetgeving wordt aangepast, ook andere begraafplaatsen zullen volgen. Monseigneur Karel Choennie droomt van een begraafplaats als park met veel groen, bomen, struiken, bloemen en waterpartijen met bruggetjes en bankjes. Een begraafpark moet ontworpen en gepland uitgevoerd worden, meent de bisschop. “Niet iedereen kan met een eigen bouwsel aankomen. Bovengronds begraven moet dus passen in het landschap waarop we aan het voortborduren zijn. Orde en schoonmaak komen op de eerste plek. Het leven moet terug en voelbaar zijn in ons begraafpark. Vogels moeten zich kunnen nestelen, bloemen bloeien, joggers door de paden rennen. De geschiedenis moet leven, onze helden geëerd.”
Er moeten monumenten komen voor priesters en religieuzen en ook de katholieke slachtoffers van 8 December en andere katholieken die pionierswerk hebben verricht. Monumentale grafstenen die uitblinken door hun artistieke vormgeving moeten een speciale plek krijgen. “Binnen tien tot twintig jaar moet het rk-begraafpark één van de mooiste plekken in Paramaribo zijn”, aldus de geestelijke.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname