PARAMARIBO — Lang is het stamboomonderzoek voor nazaten van de slaven gestopt bij 1863 omdat zij pas toen een achternaam kregen per familie-unit op de plantage waar ze verbleven. Pas toen zijn zij in de burgerlijke stand terecht gekomen. Nu is het zo dat de slavenregisters, die zich in het Nationaal Archief van Suriname bevinden, met behulp van vele vrijwilligers zijn ontsloten en door de Universiteit van Radboud in een database zijn geplaatst.
De voorzitter van de Stichting voor Surinaamse Genealogie, Pieter Bol, zal maandag (vandaag) om een uur in de middag toelichten hoe stamboomonderzoek het beste aan te pakken en welke bronnen er allemaal beschikbaar zijn om je eigen familiestraatje in dit doolhof van gegevens te kunnen vinden. De presentatie zal plaats vinden bij het Instituut voor Maatschappij-wetenschappelijk Onderzoek (IMWO) aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
“Deze onverwachte zaken maken dat het beeld van die achttiende eeuw toch anders is dan we vaak denken”
Genealogie
Als men weet op welke plantage voorouders hebben gewoond in 1863, zijn de families vaak verder middels de slavenregisters te reconstrueren. Dit is een enorme winst voor het onderzoek naar stambomen van Afro-Surinamers.
Bol weet alles van genealogie, een eeuwenoude vorm van geschiedbeoefening. Jaarlijks wordt in Den Haag een drukbezochte Kon Makandra gehouden, waar vele Surinamers op af komen die geïnteresseerd zijn in hun familiegeschiedenis. En daar dan ook enthousiast over vertellen, of zelfs schrijven in het genealogieblad ‘Wi Rutu’. Dit is in Suriname verkrijgbaar via Ineke Bendter.
Verloren gewaande levenslopen
Hilde Neus van het IMWO, die Bol assisteert, doet onderzoek naar vrije vrouwen in de achttiende eeuw. Dit betekent dat zij voorouders tegenkomt die kolonisten waren, maar ook vrije, gemanumitteerde zwarte en gekleurde vrouwen die via allerlei documenten (zoals testamenten) informatie hebben nagelaten.
Reconstructies van dergelijke vrouwenlevens kunnen heel verrassende verhalen opleveren. Deze onverwachte zaken maken dat het beeld van die achttiende eeuw toch anders is dan we vaak denken. Zeker niet zwart-wit, maar met heel veel grijsgebieden.
Bol en Neus bespreken wat het betekent dat Surinaamse voorouders uit álle windstreken kunnen komen. Ook uit India, Java en China. Ze geven een praktische demonstratie van de belangrijkste bronnen voor Surinaams familieonderzoek. En laten zien hoe levensverhalen op te stellen vanuit de beschikbare bronnen. De presentatie maandag is toegangkelijk voor het publiek, dat ook de gelegenheid krijgt om vragen te stellen.
- HvJ en DNA buigen zich over introductie Nieuw Burgerlijk We…..
- TotalEnergies bereid gevonden project huiswerkbegeleiding C…..
- Politieke invloed nekt luchtvaartmaatschappijen..
- Advocaat in ontvoeringszaak Cairo: ‘Verdachte handelde in o…..
- Weggedeelte afgesloten wegens tijdelijke huisvesting Kinder…..
- Richano Santokhi in Suriname nodig voor onderzoek..
- 2025: Naar een flexibeler overheid en regering..
- Jarige Staatsolie schenkt SRD 1 miljoen aan de Bloedbank..
- Dayanand Dwarka geïnstalleerd als bestuurslid Fonds Voorzie…..
- PL heeft verwarring veroorzaakt over fusie met ABOP..
- Twee verdachten aangehouden door gemengd team tijdens “Ope…..
- Staatsolie geeft SRD 1 miljoen voor Bloedbank..
- Nieuwe zand- en schelpconcessies uitgegeven in Coronie..
- V.B. opgesloten wegens afpersing, afdreiging en verspreidin…..
- Gas speelt cruciale rol in transitie energiesector..
- Spaar- en Stabilisatiefonds nodig voor duurzame toekomst Su…..
- Nederlandse Banken adviseren consumenten cash geld in huis …..
- Gemengd team houdt verdachte aan ter zake overtreding Wet v…..
- Voornemen om nieuw Burgerlijk Wetboek 1 januari af te kondi…..
- Kustwacht houdt illegale vissers aan; verleent hulp aan sch…..
- Actie Zorg en Hoop vliegveld tijdelijk opgeschort..